latinica  ћирилица
09/05/2019 |  13:15 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска за европски пут, без високог представника

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је Српска опредијељена за европски пут и да на овом путу нема мјеста за високог представника у БиХ јер дјелује антидемократски, није изабрани демократски представник и не може да буде супериоран у односу на институције у које су људи изабрани вољом народа.

Цвијановићева је, коментаришући извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка који је поднио Савјету безбједности УН, рекла да је на одређени начин разочарана и шокирана дискусијама које су услиједиле након подношења извјештаја.

- Ове дискусије спадају у ред најгорих до сада и искључиво су биле у функцији одбране позиције високог представника, призивају коришћење бонских овлашћења и у суштини нам показују да они, као представници важних земаља, тако мало вјерују у ЕУ и наш европски пут - рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је навела да јој је једна од реченица била посебно занимљива, а у њој се наводи да одређене иницијативе подривају кохезију која постоји у БиХ.

- Мислим да су прилично необавијештени и дискутују о стварима на типски начин. Овдје никада није било кохезије, а таквим расправама, промовисањем бонских овлашћења, да треба да буде чвршћа позиција високог представника, а не европски пут као што ми заговарамо, они показују да ћемо наставити да шепамо у свим важним процесима - додала је Цвијановићева.

Она је изразила увјерење да постоји европски пут и додала да са овог пута може и треба да склизне високи представник као архаична категорија која никада и ничему није допринијела.

- Да нам пријете како високи представник има још 10 година мандата и да се након тога треба да десе неке ствари показује да су они толико неозбиљни и да се са тако мало уважавања односе према миру који постоји у БиХ. Мир функционише више од 20 година на основу децентрализоване структуре коју нам је дао Устав и зато не желимо да га мијењамо - закључила је Цвијановићева.