latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:07 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Величанствена парада на Црвеном тргу (ФОТО)

У Москви је одржана 74. годину заредом војна парада поводом Дана побједе над фашизмом. На паради је учествовало 13.000 војника, а приказано је више од 130 комада најмодернијег наоружања. Ваздушни дио параде отказан је због лошег времена.

Традиционалним поздравом ура, на Црвеном тргу у Москви почео је највећи догађај на руском тлу у посљедње 74 године. Дан поноса и туге за Русе који су поднијели највећу жртву у поразу фашиста у Другом свјетском рату. На Црвеном тргу већ годинама иста постава. Параду предводи министар одбране Сергеј Шојгу, овај пут у луксузном кабриолету руске производње Аурус, а рапортира дводеценијском руском лидеру, предсједнику Владимиру Путину.

Москва (Фото:Sputnik/Евгений Биятов)

- Ово је дан наше безграничне захвалности заштитницима отаџбине који су разбили нацизам. Они су ратовали, трудили се, прошли су надљудска искушења и стајали на страшном мјесту борбе, дали све што су могли и побиједили - истакао је руски предсједник Владимир Путин.

Путин је подсјетио на велике битке код Стаљинграда, Курска, Смољенска, Одесе, Севастопоља, те на опсаду Стаљинграда. Упозорио је да у бројним земаљама свјесно искривљују догађаје из времена рата и да они који су заборавили на човјечност бесрамно лажу своју дјецу.

Владимир Путин (Фото:Sputnik / Алексей Никольский)

- Побједу у Другом свјетском рату ковао је читав народ, борили су се до последњег, а војничка порука умиремо, али се не предајемо није заборављена. Половина бораца није имала више од 25 година. Никада нећемо заборавити њихову храброст и самопожртвовање - додао је Путин.

Москва (Фото:Спутник/Алексей Филиппов)

Црвеним тргом први је прошао симбол побједе – тенк Т-34 у пратњи четвороточкаша са обиљежјима са 10 фронтова Великог отаџбинског рата. На челу колоне савремене технике Оружаних снага Русије било је вишенамјенско оклопно возило "Тајфун" и "Тигар - М" са противтенковским комплексом "Корнет" и системом "Арбалет". Црвеним тргом прошла је и парадна јединица савремене генерације руске оклопне технике – тенкови Т-14 "Армата", главни борбени тенк Т-72В3 и возило за логистику "Терминатор". Представљен је и АК-12, нови калашњиков који је 2016. године прошао бројна тестирања а од прошле године је у масовној производњи.

Москва (Фото:Sputnik/Александр Вильф)

Једини страни званичници на прошлогодишњој паради били су предсједник Србије Александар Вучић и израелски премијер Бењамин Нетанијаху, а ове године на Црвеном тргу није било представника руских савезника у Другом свјетском рату. Владимир Путин никога није позвао у Москву.