latinica  ћирилица
12/05/2019 |  19:26 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

"ЖРС до 2021. године самоодрживe"

До 2021. године Жељезнице Српске требало би да буду самоодрживе. То је крајњи циљ започетог процеса реструктурисања предузећа, чији су ефекти већ видљиви.

Боља организација превоза ,квалитетније услуге, проширење корисника , само су неки од позитивних ефеката започетог процеса реструктурисања ЖРС. Чека се именовање нове управе , при крају је систематизација радних мјеста , а колективни уговор на прагу. На ред је дошло и повећање плата запослених.

- Наш план који смо зацртали за 2019. реализујемо у потпуности за прва четири мјесеца, а у том плану смо предвидјели одређена повећања на плате ,тако да сигурно могу рећи да идемо ка томе - рекао је Зоран Илинчић в.д.генералног директора Жељезница Републике Српске.

Има помака, кажу и синдикати. Очекују што прије повећање плата, а брине их највише смањење броја запослених ,који би до 2021.године требало да се сведе за 2.100. До сада је, пензионисањем и добровољним напуштањем, број запослених мањи за 650 .

- Радимо на томе да се природним одливом смањи број запослених, а мора се водити рачуна о томе да ће се угрозити процес рада за она радна мјеста која су дефицитарна, прије свега машиновође, отправници - навео је Симо Цвјетковић из Самосталног синдиката машиновођа.

Низ потеза Владе, ресорног министарства и управе довеле су Жељезнице у много повољнију ситуацију него раније,каже ресорни министар. Тврди да се добро кренуло и ове године.

- Ово је тек почетак. Очекујем да ће овај процес да траје и настави се овим темпом којим смо кренули и да ћемо на крају онај план и циљ који смо себи зацртали на крају 2001. имати јавно предузеће које ће бити сасвим одрживо - закључио је Неђо Трнинић министар саобраћаја и веза.

Жељезнице Српске обиљежиле су крсну славу Светог Василија Острошког.Тим поводом испред сједишта предузећа у Добоју , откривен је споменик на којем су уклесана имена 305 жељезничара из цијеле РС, погинулих у протеклом рату.