latinica  ћирилица
13/05/2019 |  17:18 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Требиње: Потписан уговор о изградњи Духовног центра у Мркоњићима

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и директор грађевинског предузећа "Сига" Миливоје Шакотић потписали су данас уговор о изградњи духовног центра у селу Мркоњићи, а вриједност радова је око 2,5 милиона КМ.

Ћурић је појаснио да уговор подразумијева два лота - први обухвата изградњу манастирског комплекса око Цркве Светог Василија, вриједности 1.220.000 КМ без ПДВ-а, а други - изградњу видиковца изнад манастира који би требало да кошта 912.000 КМ без ПДВ-а.

Он је навео да ће први комплекс око будућег манастира у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија Острошког, бити искључиво намијењен потребама манастирске заједнице, а видиковац за организовање различитих културно-умјетничких и других програма.

Ћурић је подсјетио да је Влада Србије за овај пројекат обезбиједила 800.000 КМ, док ће град Требиње и Влада Републике Српске обезбиједити остатак средстава за прву фазу у износу од око 1,7 милиона КМ.

Начелник градског Одјељења за просторно уређење Марко Рикало истакао је значај реализације овог пројекта за становништво Херцеговине, али и за цјелокупан српски народ.

Он је напоменуо да ће, због сложености пројекта, за његову реализацију бити формиран посебан тим стручних људи, представника Епархије, те мјештана села Мркоњићи. 

- Трудимо се да од села Мркоњићи направимо светилиште у које ће долазити ходочасници из цијеле југоисточне Европе. Радимо нешто што заиста остаје за историју - истакао је Рикало.

Он је додао да ће у даљим фазама развоја православног духовног центра у Мркоњићима бити изграђен парохијски дом на мјесту старе основне школе, те мали и велики паркинг простор.

Рок за изградњу дијела комплекса православног духовног центра у Мркоњићима је 500 дана од дана увођења извођача у посао који се очекује за двадесетак дана.