latinica  ћирилица
13/05/2019 |  19:58 ⇒ 14/05/2019 | 01:00 | Аутор: РТРС

Сабор СПЦ: Неизвјесно рјешење питања Космета; Нећемо посустати у одбрани (ВИДЕО/ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да су на данашњем састанку у Патријаршији у Београду констатовали да је веома неизвјесно како ће се ријешити питање и наћи рјешење за Косово и Метохију, али да неће посустати у одбрани.

- Борићемо се, нећемо посустати у одбрани, колико ћемо успјети видјећемо - рекао је патријарх српски.

Наша љубав према КиМ је велика, истакао је патријарх, али је ситуација налик на пословицу која каже: "Желим ти ћерко да те царев син узме, али други играју око куће...".

- Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Косова. Колико ћемо успјети? Надамо се у Бога и историју и помоћ пријатеља да ћемо нешто успјети. Колико - остаје да видимо, зависно од ситуације у свијету и оних који подржавају нас и другу страну - рекао је патријарх новинарима.

Битно је, каже, да имамо разумијевање и оно што видимо то је да се предсједник Србије јуначки бори и за Србију и за КиМ и за све оно што је везано за српско име.

- Не сумњамо у његове добре намјере и труд који видимо - нагласио је патријарх. Дивим се и молим се Богу да му да снаге и мудрости да обави улогу председника државе на најбољи и најкориснији начин, рекао је Иринеј и на питање да ли је то његов став, прецизирао да је то и његов и став Сабора СПЦ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данашњи састанак била прилика да се најотвореније разговара о свим питањима и да је добро и корисно да се на овом нивоу води дијалог и разговор и да се утврде заједнички ставови без којих не може да се ријеши ниједно важно питање. 

- Видио сам искреност у дискусији. Приступ који је предсједник Србије Александар Вучић показао је јасан, није остављао дилеме, као ни закључци што нису оставили дилеме - рекао је Додик.

Београд - Сабор СПЦ (Фото: РТРС)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Патријаршији са владикама на Сабору СПЦ разговарао искрено, отворено о свему што тишти наш народ.

- Разговарали смо више од два и по сата. Одговарао сам на питања, примједбе и чини ми се да смо се добро разумјели, да је важно да разумијемо наше различитости и да поштујемо једни друге - казао је Вучић.

Како је рекао, говорио је истину, искрено, отворено, упозоравајући на то - а и неке владике су то добро примијетиле - да некад нисмо били у пуном сагласју са реланошћу.

- То нас је скупо коштало и не бих волио да нам се сличне ствари из не тако давне прошлости дешавају - истакао је Вучић у изјави новинарима послије састанка.

Један владика је, каже Вучић, рекао: "Вучићу, шта год да урадиш, бићеш крив".

- Састанак је био важан и вјерујем у његову плодотворност - закључио је Вучић. Наставићемо да радимо у најбољем интересима Србије и да извучемо максимум за наш народ и отварању нових фабрика и путева, рекао је Вучић.

У згради Патријаршије Српске православне цркве у Београду одржана је сједница редовног годишњег засједања Светог архијерејског сабора.

Повезане вијести:

Додик и Вучић на Сабору СПЦ, са владикама о КиМ и другим питањима