latinica  ћирилица
13/05/2019 |  20:05 | Аутор: РТРС

Пет закључака за рјешење мигрантске кризе у Унско-санском кантону

Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио је данас пет усаглашених закључака којима се од власти у БиХ тражи да ријеше мигрантску кризу на подручју Унско-санског кантона.
Представнички дом Парламента Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента Федерације БиХФото: klix.ba

Посланици у Представничком дому са подручја Унско-санског кантона предложили су на данашњој тематској сједници 10 закључака у којима се предлаже начин рјешавања мигрантске кризе на подручју овог кантона, али је током паузе у засједању усаглашено њих пет.

У првом закључку Представнички дом тражи од Савјета министара да хитно изради стратегију управљања мигрантском кризом у БиХ, како би терет мигрантске кризе равномјерно био распоређен на цијелу БиХ.

Представнички дом с циљем обезбјеђивања социјалне кохезије и равноправности становника Унско-санског кантона са другим кантонима у ФБиХ, те права и дигнитета миграната и избјеглица најоштрије осуђује све облике говора мржње, истиче се у другом закључку.

У трећем закључку Представнички дом тражи од Парламента БиХ и Савјета министара да се у сарадњи са свим полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ додатно ангажују у заштити границе БиХ.

Представнички дом захтијева од Владе ФБиХ да из текућег гранта додијели четири милиона КМ за потребе здравства и успостављање повољног стања безбједности у Унско-санском кантону, док се у петом закључку од Савјета министара и Парламента БиХ тражи да покрену процедуру измјене и допуне Закона о странцима у којем би се измијениле одредбе које се односе на ограничење броја лица које могу затражити азил у БиХ.

Усвајањем наведених закључака завршена је тематска сједница.