latinica  ћирилица
21/05/2019 |  08:32 ⇒ 11:02 | Аутор: РТРС

Тривић: Практичном наставом до лакшег запошљавања

Практична настава у Републици Српској постојала је и до сада у одређним средњим школама, али по први пут наши ученици имаће плаћену праксу од прве до четврте године школовања. Након свог школовања ученици ће имати могућност лакшег запошљавања, а што до сада није био случај, истакла је министарка просвјете и културе Наталија Тривић, гостујући у Јутарњем дневнику на нашој Телевизији.

Тривићева ће данас потписати у Бањалуци Споразум о сарадњи у оквиру пројекта "Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању" са предсједником Привредне коморе Републике Српске Борком Ђурићем и предсједником Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутином Шкребићем.

Она је  пред потписивање тог споразума истакла и значај уписне политике, те објаснила како је прилагодити потребама тржишта рада.

- Наше кадрове усмјерићемо тамо гдје има потребе. Поред општих гимназија, имамо и средње техничке школе. Управо та занимања данас у свијету су носиоци привреде тих држава. У Српској средње техничке школе већ имају сарадању са неким компанијама - навела је Тривићева.  

Она је истакла и да су најдефицитарнија занимања кадрови за информатику, оператере, као и мјеста за рад на производњи са новим технологијама.

- То је један потпуно нови концепт. Стиже ново вријеме из којег нема повратка на старо - закључила је ресорна министарка.