latinica  ћирилица
21/05/2019 |  13:06 | Аутор: СРНА

Предузећа из Српске на сајму технике у Београду

На Међународном сајму технике и техничких достигнућа, који је данас отворен у Београду, учествују и привредници из области металске и електроиндустрије из Републике Српске.
Ненад Поповић отворио Међународни сајам технике и техничких достигнућа - Фото: СРНА
Ненад Поповић отворио Међународни сајам технике и техничких достигнућаФото: СРНА

На 63. водећој регионално развојно технолошкој манифестацији присутно је више од 600 директних и индиректних излагача из више од 30 земаља са четири континента.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић нагласио је да је и овогодишњи сајам прилика за представљање привредних потенцијала из Српске, као и за склапање нових послова.

- Сајмови су прилика да се потенцијалним купцима покажу нови производи и нове технологије, да се упореде са другима и да се уговоре одређени послови - рекао је Ђурић новинарима.

Он је додао да се у оквиру сајма одржава неколико пратећих манифестација, што привредницима из Српске пружа могућност да чују нешто ново и да своје производе упореде са другима.

Ђурић је напоменуо да ће се Привредна комора Републике Српске трудити да за наредни сајам обезбиједи већи број учесника и већу покривеност трошкова.

Сајам је отворио министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић, који је претходно са Ђурићем и директором Представништва Републике Српске у Србији Млађеном Цицовићем обишао изложене производе предузећа из Српске.

На отварању сајма Поповић је нагласио да развој малих и средњих предузећа са иновативном и дигиталном компонентом представља посебну шансу за Србију.

- Мала и средња предузећа јесу кичма модерне економије - рекао је он, нагласивши значај сарадње Владе Србије са европским партнерима на развоју малих и средњих предузећа.

Поповић је указао и на неопходност развоја роботике за производњу у малим и средњим предузећима на чему ће, како је рекао, Влада Србије, такође, активно радити са европским партнерима.

На сајму, на штанду од 85 метара квадратних, представљене су четири компаније из Републике Српске - Фабрика алатних машина "Нови Јелшинград", "Алф-ом" и "Три бест" из Бањалуке, те "Елкер" из Љубије, док је више од 20 фирми представљено путем каталога.

Наступ привредника из Српске организовала је Привредна комора Републике Српске у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ и Представништвом Српске у Србији.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа међу најзначајнијим је привредним и технолошким догађајима у југоисточној Европи и има изузетан утицај на развој индустрије у Србији и региону.

Представништво Републике Српске у Србији од 2014. године подржава учешће привредника и компанија из Српске на том сајму.

Овогодишњи 63. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, на Београдском сајму, трајаће до петка, 24. маја.