latinica  ћирилица
22/05/2019 |  11:44 | Аутор: СРНА

Станковић: Позитивно ревизорско мишљење на финансијске извјештаје

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове добила је од Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске позитивно мишљење на финансијске извјештаје за прошлу годину, изјавио је данас Срни помоћник директора РУГИПП-а за економско-финансијске послове Драган Станковић.
РУГИП - Фото: РТРС
РУГИПФото: РТРС

- Позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске РУГИПП добија други пут, што је показатељ преданог рада руководства и запослених, али прије свега чињенице да су испоштоване и примијењене препоруке ревизора из претходних година - рекао је Станковић.

Он је истакао да се у ревизорском извјештају наводи да финансијски извјештаји РУГИПП-а објективно приказују, у свим материјално значајним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31. децембра 2018. године, прихода, примитака, расхода и издатака, као и извршење буџета за наведену годину у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања за јавни сектор у Српској.

Станковић је напоменуо да РУГИПП има 64 организационе јединице распоређене у Српској, као и велики број трансакција које се обављају посредством три организациона фонда и јединице за спровођење пројеката Свјетске банке, а да је позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора значајно и због чињенице да РУГИПП спроводи милионске набавке како за потребе властитог рада, тако и за ангажовање геодетских организација, које према Закону о премјеру и катастру, обављају дио геодетских радова.

- РУГИПП реализује неколико донаторских пројеката при чему никада није било примједби на трошење новца предвиђеног за те намјене, а посебно је значајно да је надзорни тим Свјетске банке задовољан свим аспектима пројекта "Регистрација непокретност" који спроводи РУГИПП - додао је Станковић.

Када је ријеч о усклађености активности, финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са значајним законским и другим прописима за 2018. годину РУГИПП је, наводи Станковић, од Главне службе за ревизију јавног сектора Српске добио мишљење с резервом, и то зато што је у 2018. години, на одређено вријеме, због повећаног обима посла било запослено 62 извршиоца на период дужи од шест мјесеци, што није у складу са чланом 50 Закона о државним службеницима.

- На рјешавању овог питања РУГИПП континуирано ради, иако треба имати на уму да је због специфичне врсте посла, несметаног пружања услуга грађанима и пројеката које реализује некада немогуће ангажовање кадрова ограничити на период од шест мјесеци - рекао је Станковић.

Он је навео да је РУГИПП од Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске добио шест препорука, које ће као и претходних година настојати да потпуно испоштује, те ће наставити да ради у складу са позитивним правним прописима, домаћински и економично, у интересу грађана Српске.