latinica  ћирилица
23/05/2019 |  09:14 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Бошњачко подземље жели преко леђа британског и америчког амбасадора повратити утицај СДА на правосуђе

Ископавање афере око предсједника Високог судског и тужулачког савјета БиХ Милана Тегелтије, коју свакако треба расвијетлити, једноставно се не може другачије детектовати него као покушај повратка утицаја СДА на домаће правосуђе, а преко леђа америчких, британских и других страних дипломата и њихових намјера, али и преко Бранка Перића и Томислава Љубића, пише Дневни лист.
Милан Тегелтија (фото: informativa.ba) -
Милан Тегелтија (фото: informativa.ba)

Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић се сурово обратио предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији, након што је потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић изразила принципијелно неслагање са позивањем члана ВСТС-а Горана Незировића, судије у Суду БиХ Бранка Перића и главног тужиоца у Тузли Томислава Љубића у америчку амбасаду на разговор о измјенама Закона о ВСТС-у и нужности транспарентног избора судија и тужилаца БиХ, пише Дневни лист.

Овај лист наводи да потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић није користила непримјерен рјечник, није повриједила нити једног званичника у амбасади САД у Сарајеву, нити обезвриједила, како пише Дневни лист, помоћ Америке домаћем правосуђу.

Она је јавно и легитимно рекла да се не слаже са праксом да одређени појединци имају привилегије на уштрб институције у којој је она високо рангирана, и хипотетички претпоставила како би домаћи и међународни кругови реаговали да се на сличан начин у правосуђе, па и добронамјерно, "упетља" руски амбасадор Петар Иванцов, наводи се у тексту.

Апсолутно није круцијална порука Ружице Јукић. Уосталом, нико јој ништа није замјерио у америчкој амбасади. Ударна је чињеница да се потпредсједница ВСТС-а усудила нешто рећи америчкој амбасади и тај њезин бенигни јавни наступ је био сигнал и повод "зеленој сарајевској чаршији" да коначно притисне окидач и покрене широку и координисану харангу разваљивања ВСТС-а.

Незадовољство америчких и британских дипломата суптилно ће се, посве је сигурно, користити као додатни притисак и интрумент на, прво припрему терена кроз доношење новог закона о ВСТС, а потом и на "сјечу глава" на челу кључне правосудне институције, која је као и њезин предсједник Милан Тегелтија већ годинама "ноћна мора" бошњачких центара моћи, а посебно СДА, наглашава Дневни лист.

У тексту се наводи да бошњачки кругови различитог спектра одавно не крију да су, посебно СДА, након одласка Медџиде Кресо, изгубили доминантан утицај на правосуђе. Трн у оку им је Милан Тегелтија, кога бошњачка политичка сцена олајава мјесецима гдје год се укаже прилика.

Да се стварно ради о дискредитовању Милана Тегелтије, потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић и главна тужитељка Гордана Тадић су већ биле мете настраја и прислушкивања, показује и форсирање Драгана Мектића и судије Бранка Перића од стране бошњачких медија, који их гурају у прве редове обрачуна са Тегелтијом.

Јако је симптоматично да је одлазећи министар безбједности Драган Мектић, главни актер афере око врбовања селефија, за којег и неки кругови у Републици Српској тврде да је уцјењени "квинслинг" у рукама шефа ОБА-е Османа Мехмедагића, опет главни мегафон овога пута у "јавном вјешању" предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије.

Мектић позива Тегелтију да одступи. Судија Бранко Перић је у вријеме док је био предсједник ВСТС-а, па и судија, био једнако омражен у бошњачким круговима као ових дана Милан Тегелтија, истиче се у тексту Дневног листа.

Ископаване су му прљаве ратне мрље, оптуживало да изриче драконске казне само Бошњацима. Данас је Перић "врховни судски ауторитет", омиљени судија чији су иступи против Милана Тегелтије, Ружице Јукић или главне тужитељке Гордане Тадић преносе до сваког зареза.

Опортунистички ставови члана ВСТС-а Горана Незировића, којег у хрватским и српским круговима доживљавају као проширену руку СДА, што не мора бити истина, су одавно познати, наводи Дневни лист.

Одједном је, међутим, у план рушења Милана Тегелтије и Ружице Јукић, убачен и главни кантонални тужилац из Тузле Томислав Љубић. Треба подсјетити како се Љубић пријавио на конкурс за главног тужиоца БиХ, али је ипак напрасно повукао своју кандидатуру, вјероватно свјестан да не може проћи упркос нескривеној подршци међународних кругова, наглашава се у тексту.

Треба разјаснити, наводи Дневни лист, да су Незировић, Перић и Љубић неупитни правни ауторитети. Међутим, у сарајевским круговима је израђена тактика заваравања ВСТС-а и смакнућа Милана Тегелтије и Ружица Јукић, а неће бити спорно нити трагично ако, као колатерална штета, одлете и неки други попут Јадранке Локмић или Жељке Радовић.

Битно је на мала врата повратити изгубљени утицај СДА на домаће правосуђе што није могуће без међународног фактора и преко Милана Тегелтије.

Међународни би пријатељи морали знати да без ресетовања корумпираног и захрђалог полицијеског система нема позитивног учинка у раду правосуђа, па је тако шокантно како је у јавном простору прошла неопажено и без посебне критичке анализе чињеница да је инспектор СИПА Панџа, главни актер, посредник у наводној афери корумпираности предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, пише у тексту.

Извор: Дневни лист