latinica  ћирилица
25/05/2019 |  16:21 ⇒ 26/05/2019 | 08:29 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о гасификацији рафинерије нафте у Броду

У Славонском Броду данас је потписан уговор о гасификацији Рафинерије нафте у Броду, што је предуслов за смањење нивоа загађења ваздуха са обје стране границе.

Уговор су потписали представници Рафинерије, руског Зарубежњефта и двије хрватске компаније "Кродукс" и "Плинакро". Овим споразумом Рафинерија би у другој половини наредне године комплетну производњу требало да преоријентише на гас.

Гасификацијом Рафијерије смањило би се емитовање штетних материја, а умјесто досадашњег мазута који је користила за погон, овим споразумом, убудуће ће користити гас који ће испоручивати хрватске компаније.

- Што се тиче рокова, према садашњем плану предвиђено је у ово вријеме сљедеће године пуштање плиновода у рад, па је зато кључно да "Плинацро" што прије изгради мјерно-редукцијску станицу и отклони административне препреке како би "Кродукс" могао приступити реконструкцији и пренамјени продуктовода - изјавио је директор "Кродукса" Бранко Радошевић.

Гасовод којим би Рафинерија у Броду требало убудуће да користи гас биће реновиран. Ријеч је о већ постојећем гасоводу Слободница – Брод дужине 5,5 километара. Био би директно спојен на бродску Рафинерију. Његова адаптација требало би да буде завршена у року од годину дана. Представник руског партнера у Броду каже да ће се тиме знатно смањити трошкови производње, а уједно и емисија штетних материја.

- Реализација овог пројекта омогућиће побољшање постојеће еколошке ситуације у подручју око рафинерије Брод. Рафинерија је од краја марта у ремонту и није у функцији, а наставак производње планиран је у 2020. години, након прикључења на гас - рекао је генерални директор Зарубежњефта Сергеј Кудрјашов.

Вриједност десетогодишњег Уговора је 10 милиона евра. Његовом потписивању присуствовала је предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић. Она је захвалила предсједнику Русије Владимиру Путину који је препознао вриједност пројекта, предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и властима Републике Српске. Уговор је потписан након скоро три године преговора.

Процјењује се да ће се гасификацијом Рафинерије у Броду за око 50 одсто смањити емисија штетних гасова.