latinica  ћирилица
26/05/2019 |  15:33 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У семберском селу Црњелово почела изградња система за наводњавање

У семберском селу Црњелово почела је изградња система за наводњавање 511 хектара оранице. За ову инвестицију укупне вриједности 3,8 милиона КМ, Влада Српске обезбиједила је 3,2 милиона, а град Бијељина 600.000 КМ. Ово је прва фаза пројекта који подразумијева изградњу система за наводњавање на око 11.000 хектара у овом подручју, познатом по великим произвођачима поврћа и ратарских усјева.

Без наводњавања савремена пољопривредна производња је готово незамислива.

Семберски пољопривредници наводњавају усјеве, црпећи воду пумпама из бунара.

Али, овакав начин заливања је скуп, захтијева физички рад, а припреме дуго трају. Савремен систем за наводњавање знатно ће олакшати и појефтинити трошкове производње.

- То је много добро, биће јефтиније од три до четири пута, ако се буде плаћала вода по кубику, него гориво - каже Рајко Михајловић из семберског села Црњелово.

У Семберији је поред Црњелова, планирано наводњавање још три пољопривредна подручја.

У Црњелову ће бити грађено десет подсистема, сваки величине око 500 хектара.

- Систем се састоји од водозахвата који је се налази 700 метара од нас и пумпне станице капацитета 300 литара у секунди, снаге 270 киловата. Пумпе ће да дижу воду на 50 метара висине, и да држе континуиран притисак мреже између три и четири бара - рекао је Драган Сарић, извођач радова "Хигра" из Бијељине.

Цјевовод у дужини 30 километара имаће прикључке на свакој парцели и довољну количину воде за квалитетно наводњавање.

- Ми желимо у Бијељини, а то смо идејним пројектом разрадили, да изградимо системе за наводњавање на 11.000 хектара, неком динамиком од 500 хектара годишње - навео је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Српске.

Изградња прве фазе система за наводњавање у Црњелову, на 511 хектара, требало би да буде завршена до краја године, а већ идуће планирани су радови на нових 500 хектара.

У Српској се сада наводњава око 15 одсто ораница.