latinica  ћирилица
04/06/2019 |  14:35 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Вишковић: Приједлог да регрес од 450 КМ буде неопорезив велики искорак

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је Влада била више него јасна у приједлогу општег колективног уговора и направила велики искорак, понудивши да регрес на нивоу најниже плате у износу од 450 КМ буде неопорезив.

Вишковић је рекао да се Влада тиме одриче око 60 милиона КМ колико би износиле обавезе за око 200.000 радника који имају право на регрес.

- Ако од укупно 266.000 запослених одузмемо око 60.000 радника у управи који немају право на регрес, јер им је он урачунат у лична примања, лако је израчунати износ којег се одриче држава, јер порези и доприноси на 450 КМ износе 295 КМ - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је појаснио да нико није прецизирао да је лимит за исплату регреса 450 КМ, него да је тај износ неопорезив, наводећи да је Влада против тога да се регрес исплаћује у ратама и да је законска обавеза да он буде исплаћен једнократно.

- Не желимо да буде спекулација и да неко лична примања подведе под регрес, а у ствари му је исплатио плату - рекао је Вишковић.

Он је навео да је данас разговарао и са предсједником Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић и предложио да, уколико нема општег колективног уговора, размотре које одреднице ће уградити у измјне и допуне Закона о раду.

Вишковић је истакао да је законско рјешење, које ће посланици разматрати на предстојећој сједници Народне скупштине Српске, да послодавцима који повећају плате буде враћен дио доприноса јесте начин да они радницима дају веће плате и регресе.

Повезане вијести:

Конфедерација синдиката није дала сагласност на текст Општег колективног уговора