latinica  ћирилица
05/06/2019 |  13:47 | Аутор: СРНА

Објављена књига о изазовима "новог доба"

Издавачка кућа Епархије зворничко-тузланске "Синај" објавила је књигу "Православље и религија будућности" оца Серафима Роуза која указује на изазове "новог доба", објављено је на интернет страници Епархије.
Бијељина-књига "Православље и религија будућности" - Фото: СРНА
Бијељина-књига "Православље и религија будућности"Фото: СРНА

- Ова књига је духовно благо јер нам недвосмислено указује на све изазове и опасности "новог доба" у којем живимо, а који на све могуће начине покушава да потисне хришћанску духовност, традицију и вриједности и наметне своју - наводи главни и одговорни уредник издавачке куће "Синај" протођакон Бојан Чечар.

Према његовим ријечима, једна од главних духовних одлика "њу ејџа" је вјерски синкретизам - учење по којем су све религије свијета једнаке.

- Управо због тога, хиндуизам је главна религија која се од поборника "њу ејџа" највише пропагира. Хиндуизам је по својој природи синкретистичан и у тој религији има мјеста за све - и за Исуса, и за Шиву, и за Браму, и за Мухамеда - истиче Чечар.

Он објашњава да се хиндузам данашњем човјеку не проповиједа отворено, већ прикривено, и то у виду разних школа јоге и медитације.

- Свједоци смо праве поплаве јога студија, учитеља медитације, инструктора за достизање виших нивоа свијести и просвјетљења, боље концентрације, животног и пословног успјеха. Отац Серафим, као врстан познавалац хиндуизма, на најбољи могући начин раскринкава њихове скривене насртаје на хришћанство - оцјењује уредник.

Из књиге оца Серафима издвојена је оцјена да је данашње хришћанство под опсадом, али је нападач невидљив за вјернике.

- Нападач подмукло крије своје оружје. Тај потајни непријатељ је хиндуизам, а рат се води на висини најважнијих догмата вјере - наводи аутор.

Уз подсјећање да су друштва Веданта била основана у Америци крајем прошлог вијека и да је њихов први потез био да проповиједају како нема стварне разлике између хиндуизма и хришћанства, већ ће добар хришћанин бити још бољи ако изучава и прихвата Веданту, отац Серафим упозорава да су се "на ову удицу упецали многи искрени, али неупућени хришћани".

- Први напад хиндуистичких свамија био је упућен против такозваних `секташких догми`, а за такозвану научну религију, засновану на упоредном изучавању свих религија. Њихов први нагласак био је на овом - разлике уопште не постоје. Све је једно. Разлике су само површинске. Оне су привидне и релативне, а не стварне. То је била садржина хиндуистичких предавања почетком прошлог вијека - наводи се у књизи.

Према ријечима протођакона Бојана Чечара, на први поглед ово се некоме може учинити безазленим и безначајним, али овакав став доводи до потпуне релативизације најважнијих хришћанских догмата као што су догме о Богу, Христу, Цркви и васкрсењу.

Он је нагласио да су за православне хришћане ове догме од суштинске и животне важности.

- Без вјере да је Бог Света тројица - Отац, Син и Свети дух; без вјере да је Син Божији постао човјек ради нас људи и ради нашег спасења; вез вјере у једну, свету, саборну и апостолску Цркву; без вјере у васкрсење из мртвих, а не у неку реинкарнацију, нема и не може бити никаквог спасења и избављења. А управо ове хришћанске догме најподмуклије су нападнуте данас у школама јоге и медитације, које се као гангрена шире међу православним Србима - поручује Чечар.

У тексту се изражава нада да ће књига "Православље и религија будућности" оца Серафима Роуза бити од велике помоћи онима који траже одговоре на питања односа православног хришћанства према источњачким духовним традицијама и да ће им помоћи да остану у вјери својих прадједова - православљу, које једино ослобађа и води у живот вјечни.