latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:19 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Вишковић: Приоритет Владе конкретизација раније постигнутих договора Србије и Српске

Предсједници влада Републике Српске и Аутономне покрајине Војводине, Радован Вишковић и Игор Мировић, потписали су у Новом Саду протокол о сарадњи.

У Привредној комори Војводине присуствовали су пословном форуму, а потом посјетили Први привредни сајам, на којем наступају привредници из Српске и Војводине.

Конкретизација раније постигнутих договора пројеката Србије и Српске приоритет је Владе Републике Српске. Наш приоритет је још боље повезивање народа са обје стране Дрине, и то ћемо у будућем периоду и радити, рекао је премијер Радован Вишковић. Истакао је велику помоћ коју Србија сваке године издваја за Српску. 

- Само у посљедњих пар година, односно од 2014. године захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу донаторских средстава било је негдје око 30 милиона евра. Само у овој години добили смо девет милиона и 300 хиљада евра у конкретне пројекте у 50 локалних заједница у Републици Српској - рекао је Вишковић.

Он је поручио грађанима Србије да се новац пореских обвезника Србије троши на транспаретан начин у Српској, да се ради на обнови вртића, болница, домова здравља, школа, водовода.

Сарадња са Републиком Српском није само приоритет за све у Војводини, то је и обавеза и питање националне свијести, жеље за обједињењем на свим пољимаТо је задатак данас и у будућности, истакао је покрајински премијер Игор Мировић. 

- Успјели смо да ово питање наметнемо као важно и да са конкретним резултатима из месец у месец излазимо пред вас.  Разговарали смо заиста и о животним питањима, о сарадњи у области здравства, сарадњи клиничког центра Војводине и Бањалуке, сарадњи универзитета - истакао је Игор Мировић предсједник Владе АП Војводина.

Вишковић и Мировић посјетили су пословни форум који се одржава у оквиру Првог сајма завичаја, гдје су истакли важност изградње ауто-пута који ће повезати Српску и Србију. Осим инфраструктуре, привредници напомињу да је битно олакшати робну размјену како би сарадња била још боља. 

- Ако се узму ови застоји и царинске процедуре, токови, и посебно неке формалности које су усложене, недостаје овај папир недостаје онај папир, није добар, неко тумачи овако, неко онако, и то су савршено добри проблеми о чему се треба посебно посветити пажња - сматра Мирослав Благојевић представник компаније Армако Република Српска.

Премијери су након форума обишли и Сајам завичаја који је окупио око 500 учесника и 100 излагача. 

- Посебно је важно да смо сви данас дошли до закључка да ово треба да буде једна традиционална манифестација гдје ће се сусретати и култура и традиција а гдје ће се сусретати и привредници а све у функцији и Српске и Србије - навео је Млађен Цицовић изасланик Предсједника Републике Српске.

Премијер Републике Српске замолио је привреднике који послују у БиХ, а имају сједишта у Федерацији, да премјесте своје централе у Републику Српску, јер се производи из Србије у проценту већем од 80 одсто продају у градовима Српске.