latinica  ћирилица
09/06/2019 |  13:32 | Аутор: СРНА

Лајчак: Трансформисати међународно присуство у БиХ

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак рекао је да ЕУ треба да одлучи да ли ће они споља да воде БиХ, што би била велика грешка, или да помогну БиХ да стане на своје ноге, за шта је потребно трансформисати међународно присуство.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

Лајчак је у интервјуу за аустријску државну телевизију ОРФ указао да је у БиХ масивна присутност међународне заједнице.

Он је критиковао ЕУ, истичући да је политика проширења постала непопуларна у појединим државама чланицама, због чега је процес европске интеграције Балкана успорен. 

- Понашамо се мало егоистично. Размишљамо о нама, а мало о реалним људима на Балкану који имају своје наде. Ако ћемо се бавити само нашом агендом, онда ће земље региона да се баве нечим другим, па ће брзо то постати наш проблем - упозорио је Лајчак.

Према његовим ријечима, регион Западног Балкана се мијења и напредује, иако би био пожељан бржи напредак, преносе београдски медији. 

- Гријешимо ако мислимо да ћемо на Балкану имати владе које су загарантовано проевропске. Нашим понашањем слабимо те владе тиме што не дајемо подршку и кредибилну перспективу. Слабимо их и јачамо антиевропске снаге - нагласио је Лајчак, који је и предсједавајући ОЕБС-у.

Он сматра да је једини начин за рјешење косовског проблема дијалог Београда и Приштине, али наглашава да су таксе које је увела Приштина закочиле разговоре. 

- Једини пут за рјешавање проблема је наставак дијалога и међународна заједница треба да учини све како би до тога дошло -  рекао је Лајчак и додао да је први корак да се укину таксе.

Коментаришући противљење пет чланица ЕУ признању независности Косова, Лајчак истиче да њихова позиција сигурно није узрок проблема. 

- Наша позиција није непријатељска, већ је реакција на начин на који је проглашена независност. Словачка не жели да се Косово претвори у "црну рупу" и заједнички интерес свих је да Приштина гради европске стандарде - навео је Лајчак.