latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:40 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Почела војна вјежба "Словенско братство 2019"

Мултинационална тактичка вјежба са бојевим гађањем "Словенско братство 2019" почела је постројавањем припадника оружаних снага земаља учесница у касарни "Растко Немањић" у Панчеву, саопштило је Министарство одбране Србије.
Словенско братство 2019 (Фото:Министарство одбране) -
Словенско братство 2019 (Фото:Министарство одбране)

На вјежби замишљеној као противтерористичка операција, учествује више од 750 припадника Војске Србије, Оружаних снага Русије и Оружаних снага Бјелорусије.

Командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Мирослав Талијан рекао је да је данашњи строј својеврстан и изванредан, јер га чине припадници елитних специјалних и ваздушно-десантних јединица које су изњедриле славне слободарске армије.

- Ова вјежба изводи се на простору на којем су припадници совјетске Црвене армије, руку под руку са припадницима Народноослободилачке војске наше земље водили одлучну борбу у октобру 1944. године за ослобађање Баната, источне и читаве Србије од фашиста - рекао је Талијан.

Он је додао да се вјежба "Словенско братство 2019" изводи с циљем обучавања команди и јединица за извршавање мисија у операцијама специјалних снага.

Командант 234. Гардијског десантног јуришног пука Оружаних снага Русије гардијски пуковник Виктор Бабиков истакао је да ће припадници војски три државе заједно изводити маневре и борбена дејства уз помоћ најсавременијих средстава које те армије имају у свом наоружању.

Замјеник команданта снага за специјалне операције Оружаних снага Бјелорусије, гардијски пуковник Александар Барауља, поручио је да је вјежба веома значајна и да представља "симбол пријатељства три државе и симбол њихових братских односа".

Вјежба "Словенско братство 2019" реализује се до 27. јуна на аеродрому "Ковин" и војним комплексима "Орешац" и "Пескови".

Сарадња између Оружаних снага Русије и Војске Србије започета је 2014. године извођењем вјежбе "Срем", која је реализована на полигону "Никинци" у Србији.

У 2015. години вјежба је организована на територији Русије под називом "Словенско братство" и на њој су поред оружаних снага Русије и Војске Србије први пут учествовали и припадници оружаних снага Бјелорусије.

У 2016. години, трилатерална вјежба "Словенско братство" изведена је на територији Србије, 2017. године домаћин вјежбе била је Бјелорусија, а прошле године вјежба је изведена недалеко од Новоросијска у Русији.