latinica  ћирилица
24/06/2019 |  11:57 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Удружење "Соната" у мисији помоћи људима са проблемима менталног здравља

Удружење за узајамну помоћ у душевној невољи "Соната" из Требиња организовало је тродневна стручна предавања, скупове и дружења корисника и психотерапута, психолога и психијатара из Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе.

Удружење већ 19 година води бригу о људима са проблемима менталног здравља, који су након хоспитализације и отпуштања из психијатријских установа, углавном препуштени сами себи. Предавачи су представници болница из Бањалуке, Јакеша, Сокоца, Тузле, Београда, Подгорице и  Доброте, а у раду скупа учествују и здравствени радници из Требиња и Невесиња.

- Циљ скупа је повезивање свих који учествују у бризи за менатално здравље. Центри zа ментално здравље, размијенa искуства, посебно са оним из осталих градова Републике Српске, као и пацијентима и чујемо позитивне приче - истиче Михољка Јанковић, предједница Удружења "Соната" из Требиња.

Свјетлана  Опачић, из удружења грађана "Заједно" из Бањалуке, истиче важност оваквих сусрета.

- Живи сам примјер социјалне инклузије. Након проведених радионица и програма тренутно са портпаролом у овом удружењу, што на мом примјеру се показује да се корисници могу и морају укључити у реформскае процесе - поручуила је Свјетлана Опачић.