latinica  ћирилица
26/06/2019 |  17:40 | Аутор: СРНА

Стефановић: Нетачне тврдње и притисци Приштине

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да су нетачне тврдње Приштине да ће на овогодишњој сједници Интерпола бити разматран захтјев такозваног Косова за пријем у ову институцију.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Он је навео и да тврдње приштинских званичника представљају притисак на чланове Извршног комитета Интерпола и то у тренутку док сједница још траје.

Стефановић је рекао да је ријеч о састанку на коме се не доноси коначна одлука о дневном реду предстојеће Генералне скупштине Интерпола која ће бити одржана у Чилеу, већ се само чланови Извршног комитета упознају о захтјеву.

- Коначни дневни ред, као и одлука да ли ће се апликација такозваног Косова уопште наћи на седници Генералне скупштине, биће познати тек два дана прије засједања, тачније у октобру - истакао је он за Танјуг.

Стефановић је рекао да ће Србија поново подсјетити све чланице Интерпола да је, у складу Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, Косово и Метохија територија Србије и као таква не може бити дио Интерпола.

- Такође, упознаћемо све са "Кореловом резолуцијом", коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола на засједању у Пекингу 2017. године, а која прописује да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати чланице Интерпола, што такозвано Косово свакако није - рекао је Стефановић.

Приштински лист Коха диторе раније данас је објавила да ће Генерална скупштина Интерпола гласати о захтјеву Косова за чланство у тој институцији, позивајући се на замјеника генералног директора косовског Министарства спољних послова Астрита Земаја.