latinica  ћирилица
03/07/2019 |  17:52 ⇒ 04/07/2019 | 08:07 | Аутор: РТРС

Иде ли СДС ка стабилизацији или ће проблеми тек испливати?

Недавни унутарстраначки избори изњедрили су и седмог предсједника СДС-а, а резултати гласања показали су подијељеност странке.

Новоизабрани предсједник Мирко Шаровић се не обазире на то, већ најављује консолидацију и припреме за локалне изборе. Није реаговао ни на прозивке страначког колеге Драгана Мектића, о лоповско-тајкунској групи у СДС-у.

Будућност СДС-а зависи од тога хоће ли Мирко Шаровић уважити чињеницу да је чак 181 делегат поклонио повјерење Милану Миличевићу. Све друго води цијепању странке. Шаровића су, како сазнајемо од извора у СДС-у, изабрали делегати углавном из губитничких одбора, док су Миличевића подржали одбори који годинама побјеђују СНСД на локалу. Незадовољство поражених је веће ако се обистине незваничне најаве да ће Вукота Говедарица, а не Миличевић, бити замјеник предсједника странке.

- Ја сам гласао за Миличевића за предсједника, превладала је већина, поштоваћемо вољу већине, када бих рекао да сам задовољан не бих био коректан и досљедан својих изјава - рекао је Драго Бундало, потпредсједник СДС-а.

Шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини саркастично примјећује да нема више потребе да се РТРС и други медији баве СДС-ом, јер је ситуација у странци стабилна и да нема незадовољних након избора Мирка Шаровића. Демантују га његове страначке колеге.

- Нема таквих, нема. Онај који није задовољан врати књижицу и то је иступ. Свака друга прича је "поткована" од власти Републике Српске. Значи нећете у раскол? Сигурно нећемо. Остајемо опозиција нормално - наводи Миладин Станић.

- Сигурно да није стабилније, тако тијесан резултат гдје је преполовљен СДС, то није добро. Сада је на ономе ко је предсједник да буде мудар, да устабили странку да нема чистке, реваншизма, протјеривања људи који су другачије мислили - појаснио је Бундало.

Осим што је након избора џентлменски честитао противкандидату, Шаровић се није изјаснио о позиционирању Миличевића. Загонетна је остала и СДС-ова перјаница у Сарајеву Драган Мектић, "твитујући" да себе не види у групи фаворита која се јавила након Шаровићевог избора за предсједника СДС-а.

- Мирко Шаровић је побједио на изборима у СДС-у и то му треба честитати. Међутим, за само два дана подигла се лоповско-тајкунска "камарила" која жели да преузме ствари у своје руке. Мислим да себе не видим у том хоштаплерском друштву - поручио је Мектић.

"Правдољубиви" Мектић неће да каже ко су чланови "мангупског" друштва у СДС-у, а ни Шаровић му, бар јавно, није одговорио. Ни бивши предсједник странке Вукота Говедарица није реаговао на прозивку некад прве сараднице Александре Пандуревић, која жали што није слушала Додика, када је за Говедарицу говорио да је "њихов" човјек. Све ово говори да је ситуација у СДС-у далеко од стабилне, да има незадовољних, и да ће се тек отворити прича - да ли се СДС враћа на изворну српску линију или ће наставити путем стварања СДС-а БиХ, како се незванично може чути од чланова те странке.