latinica  ћирилица
05/07/2019 |  08:16 ⇒ 08:26 | Аутор: РТРС

Опозиција одустала од нових протеста

Лидери опозиционих протеста одустали су од заказивања нових протестних скупова, саопштио је посланик ПДП-а и један од организатора Драшко Станивуковић.
Драшко Станивуковић (Фото:banjaluka.net) -
Драшко Станивуковић (Фото:banjaluka.net)

Пред неколико стотина окупљених, Станивуковић је поручио да ће се, умјесто заказивања нових протеста, које су се, по ранијим најавама, требали одржавати сваког четвртка, усмјерити на организовање петиција којом траже испуњење њихових захтјева.

- Тек након тих петиција, видјећемо кад ће бити трећи скуп - рекао је Станивуковић.

Он је поновио да остају иза захтјева да се омогуће протести на Тргу Крајине, да се ријеши "еколошка катастрофа" у Пословној зони Инцел, те ставе на увид дипломе запослених у јавном сектору.

Према процјенама аналитичара, до отказивања нових протеста дошло је због процјене да би сваки нови скуп окупљао све мање опозиционих присталица. Они истичу да су организатори, по свему судећи, очекивали ће синоћ окушити знатно већи број Бањалучана.

И уочи самог скупа, било је више него очигледно да ће бити тешко мотивисати већи број грађана и да би сваки даљи пад броја присталица био изузетно фрустрирајући. Стога је процијењено да се одустане од организације нових протеста, мада су организатори раније најављивали да ће они бити у парку сваког четвртка и да ће, штавише, ширити и по другим градовима Српске. Међутим, видљиво је да нису у стању да мобилишу шире масе, без обзира на уложена велика средства у промоцију скупа и снажну медијску подршку, сматрају аналитичари.

Они процјенују да је управо жеља да се привуче што већи број људи пресудила да се, поред захтјева за организацију протеста на Тргу, уврсте и захтјеви попут рјешавања еколошких проблема у Инцелу.

Иако је јасно да Инцел нема никакве везе са почетним захтјевима, тражила се било каква тема, везана за Бањалуку. Управо ова тема снажно свједочи о томе да су Бањалучани прозели да се иза крупних ријечи о "правди" заправо крије лична политичка амбиција, тврде аналитичари.

Извор: www.banjaluka.net