latinica  ћирилица
05/07/2019 |  08:53 ⇒ 09:35 | Аутор: СРНА

Шведски судија: Ејупи трениран у једном од центара ЦИА

Шведски судија Кристер Карпхамар, који је био на челу истраге о бомбашком нападу на аутобус Ниш експреса код Подујева 2001. године, изјавио је да не може да спекулише да ли је Фљорим Ејупи умијешан у убиство Оливера Ивановића, али да може да каже да је он селектован и трениран у неком од центара ЦИА.
Кристер Карпхамар - Фото: Novosti.rs
Кристер КарпхамарФото: Novosti.rs

Карпхамар је за београдске Вечерње новости рекао да је то било познато и када је Ејупи хапшен 2001. године.

- Када је 14. маја /2001. године/ Ејупи мистериозно побјегао из базе Бондстил, први пут сам чуо да је ријеч о човјеку ЦИА. Незванично сам касније сазнао да је одлучено да Ејупија не изводе на суд јер би могао да проговори и о политичкој позадини злочина на Космету из тог времена. Кад смо га ухапсили, само је рекао: "Нећу ништа да вам кажем". И у папирима из истраге Унмика то су његове једине ријечи - навео је Карпхамар.

Лист пише да није познато када је и како ЦИА регрутовала Ејупија, којег је предсједник Србије Александар Вучић споменуо у оквиру истраге о убиству лидера Грађанске иницијативе СПД Оливера Ивановића у јануару прошле године.

Ејупи током рата није био на Косову и Метохији, већ се, како наводи лист, у Њемачкој бавио разбојништвима, изнудама и шверцом дроге.

Ејупи се помиње као припадник групе која је 2004. године организовала погром Срба на Косову и Метохији, а осумњичен је да је лично ликвидирао Тахира Земаја и Џемаила Мустафу који су били блиски сарадници првог косовског предсједника Ибрахима Ругове.

Та линија води до убиства Ивановића 16. јануара прошле године, пише лист.

Непосредно пред тај злочин, како биљеже српске обавјештајне службе, Ејупи је из Тиране допутовао на Космет, а потом опет отпутовао у Њемачку.