latinica  ћирилица
05/07/2019 |  10:24 | Аутор: СРНА

Позитивно мишљење ревизора на финансијске извјештаје компаније Алумине

Компанија Алумина из Зворника добила је позитивно мишљење независног ревизора који је контролисао финансијске извјештаје овог привредног друштва у 2018. години, саопштено је из ове компаније.
Зворник: компанија "Алумина" - Фото: СРНА
Зворник: компанија "Алумина"Фото: СРНА

Независни ревизор је констатовао да финансијски извјештаји пословања Алумине дају истинит и објективан приказ по свим материјално значајним ставкама.

Ово је пета година узастопно да компанија добија позитиван ревизорски извјештај.

Директор Сектора за економику и финансије у Алумини Владимир Крстић каже да је ревизија трајала два мјесеца и да позитивно мишљење овлаштеног независног ревизора доказује да су све службе и сектори који су били одговорни у предузећу, од производње до заједничких служби, урадили свој задатак на највишем нивоу.

- Ревизија је извршена у складу са међународним рачуноводственим стандардима, описани су и тестирани сви пословни процеси и резултати тих процеса, при чему нису идентификоване грешке - истакао је Крстић.

Он је додао да независни ревизор није уочио никакве неправилности које би захтијевале додатне квалификације на финансијске извјештаје, што значи да је пословање Алумине у свим материјално значајним ставкама у складу са законом, стандардима и рачуноводственим правилима.

Крстић наводи да су запажања ревизора углавном била као и ранијих година на уобичајене околности које прате пословање Алумине, односно статус овог привредног друштва чији је власник у стечају, а уз то прате и судски спорови у различитим фазама и према различитим судовима.

- Искушења која Алумину прате у пословању везана су за околности које нису рачуноводствено-финансијске природе, већ се односе на правни статус - нагласио је Крстић.

Он је рекао да позитиван ревизорски извјештај показује да Алумина поштује законске прописе и обавезе према пореским органима, поштује објелодањивање и презентације према међународним рачуноводственим стандардима и признаје све обавезе и потраживања у пословном билансу која су у складу са законом и важећим стандардима.

- Алумина је апсолутно транспарентна компанија, што је потврдио и овлаштени независни ревизор који ради према законима Републике Српске - истиче Крстић.

Према његовим ријечима, добит коју је Алумина остварила у 2018. години, у складу са законом, књижиће се за "покривање" губитака створених у годинама прије покретања стечаја у матичном предузећу, Фабрици глинице Бирач.

Оствареним профитом, објашњава Крстић, додатно се повећава вриједност предузећа, што је важно за повјериоце који имају призната потраживања код стечајног дужника, Фабрике глинице Бирач, али и за запослене у Алумини, прије свега.

- Добит коју предузеће остварује омогућиће да се повећа вриједност капитала и пословања, односно вриједност компаније, што представља додатну сигурност, како повјериоцима фабрике и радницима, тако и нашим комитентима, купцима, добављачима, банкама и другима који су пословно везани за ову фабрику - каже Крстић.

Он подсјећа да се остварена добит из претходних година финансијски прелила у залихе, затим основна средства, као и у регулисање дијела дугова насталих у ранијем периоду.

Осим тога, наводи Крстић, Алумина је у 2018. години имала значајне инвестиције у основна средства, прије свега у производне процесе, како би унаприједила врсте готових производа, односно проширила производни асортиман.

Истичући да је Алумина у 2018. години исказала нето добитак већи од 11,5 милиона КМ, док је пословни добитак био близу 18,3 милиона КМ, Крстић додаје да је овај пословни резултат искључиво плод пословања привредног друштва, а не рачуноводствених процјена, вредновања, рекласификација и сличних економских категорија.

Он каже да је "Алумина" у прошлој години платила порезе и доприносе веће од 14,6 милиона КМ, док су укупна улагања достигла 10,6 милиона КМ.

- Позитивно мишљење овлаштеног независног ревизора указује на стабилност, организованост и адекватно праћење свих пословних трансакција, а самим тим и на извјесну будућност за Алумину, њених 1.550 радника и цијелу регију која у доброј мјери зависи од пословних резултата ове компаније - оцијенио је Крстић.