latinica  ћирилица
05/07/2019 |  10:29 ⇒ 10:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Цијели свијет ће бити погођен ако САД и Кина не ријеше спор

Цијели свијет ће бити погођен уколико САД и Кина не нађу начин да изађу из трговинског спора, изјавио је руски предсједник Владимир Путин и додао да је неопходно да се напусти пракса политички мотивисаних рестрикција.

Он је то рекао на конференцији за новинаре, након сусрета са италијанским премијером Ђузепеом Контеом у Риму, преноси Тас с.

- Читава свјетска економија биће погођена, глобална трговина опашће за 17 одсто до 2024. године, а свјетски БДП за два процента. То ће бити лоше за све. Мислим да морамо да уштедимо напоре да постигнемо споразуме и политику политички мотивисаних ограничења, санкција и једностраних тарифа - рекао је Путин.

КОНТЕ: МОСКВА МОЖЕ ИМАТИ КЉУЧНУ УЛОГУ РЈЕШАВАЊУ КРИЗА

Москва може имати кључну улогу у рјешавању разних регионалних спорова, саопштено је данас из канцеларије италијанског премијера Ђузепеа Контеа након његовог састанка са руским предсједником Владимиром Путином.

- Сагласили смо се да постоји потреба за обухватнијим приступом и отвореним дијалогом како бисмо кренули у рјешавање кључних регионалних криза од Либије до Сирије,од Украјине до Венецуеле. Увјерен сам да Москва може играти одлучујућу улогу у рјешавању тих криза - истакао је Конте.

Италијански премијер је напоменуо да су током разговора стране имале шансу да "детаљно говоре о разним питањима и ојачају снажан однос између двије земље".

Према његовим ријечима, током разговора са Путином "у срдачној и плодоносној радној атмосфери било је ријечи о разним међународним питањима".

Он је указао на то да су Италија и Русија поносни на "велику сарадњу у културном и научном сектору те контакте између истраживачких центара и Универзитета".

Конте је додао да пријатељски односи између Италије и Русије "имају велики потенцијал који те двије земље треба да свакодневно развијају због сутрашњице, безбједности, добростања и једнакости".

Путин је јуче боравио у једнодневној посјети Риму током које се састао са папом Фрањом, предсједником Серђом Матарелом и премијером Ђузепеом Контеом.