latinica  ћирилица
05/07/2019 |  11:44 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Требиње: Изложба за слијепа и слабовида лица

Пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске - специјализована изложба за слијепе и слабовиде особе "Простор, облик, додир", представљена је посјетиоцима у Требињу. Изложба обухвата графике, слике, цртеже и скулптуре из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске и посвећена је умјетничкој групи "Простор - Облик" која је седамдесетих година XX вијека увела апстракцију у босанскохерцеговачку умјетност.

Изложба "Простор, облик, додир", аутора др Сарите Вујковић и Жане Вукичевић, настала је 2015. године поводом четири деценије од оснивања умјетничке групе "Простор - Облик" која је седамдесетих година XX вијека афирмисала апстракцију као нови ликовни израз у босанскохерцеговачкој умјетности.

- Жељели смо сами себи да поставимо јако необичан задатак - а то је како представити апстрактну умјетност слијепим особама. Покушали смо кроз сарадњу са Тифлолошким музејом из Загреба, уз помоћ аудио водича, тактилних репродукција, легенде на Брајевом писму, прилагођавањем слика мирисом и звуком, као и репликама склуптура да дочарамо један потпуно нови свијет људима који нису у могућности да виде визуелно умјетност због њиховог хендикепа - рекла је др Вујковић.

Жана Вукичевић, виши кустос Музеја савремене умјетности истакла је да је на изложби заступљено девет аутора, двадесет репрезентаттивних дјела из њиховог опуса који показују на који начин су се они бавили апстракцијом, као тада веома иновативним умјетничким правцем на простору БиХ.

- Заступљене су слике, графике, цртежи и скулптуре. Ова умјетничка група је веома значајна за историју умјетности овога простора, јер је увела апстракцију као новину и раскрстила са фигурациом, као до тада преовлађујућом умјетношћу и интересовањем - истакла је Вукичевићева.

Изложба "Простор, облик, додир" прва је оваквог облика у Требињу и посебна је прилика за да увидимо како се мало ради за људе који нису у могућности да учествују у културним догађајима, а посебно ликовним изложбама. У Музеју Херцеговине се надају да ће и требињски музеј ускоро бити у прилици да дио својих експоната презентује на овај начин.

Изложба у Требињу реализована је под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и Града Требиња.