latinica  ћирилица
05/07/2019 |  12:46 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Шкрбић и Матејић потписали Споразум о научно-стручној и пословној сарадњи

Декан бањалучког Медицинског факултета Ранко Шкрбић и декан приштинског Медицинског факултета са привременим сједиштем у Косовској Митровици Сузана Матејић потписали су данас у Бањалуци Уговор о научно-стручној и пословној сарадњи.

Шкрбић је истакао да Уговор подразумијева међусобну размјену наставног кадра, специјализацију, рад на заједничким пројектима, те укључивање једног броја студената приштинског Медицинског факултета у трећи циклус докторских студија у Бањалуци.

- Мислим да мрежа медицинских факултета из Србије и Републике Српске треба да буде интензивнија и да заједнички аплицирамо за различите међународне пројекте - рекао је Шкрбић новинарима.

Он је подсјетио да ова два факултета сарађују од раније, те да су студенти из Косовске Митровице имали прилику да гостују у Бањалуци, посебно у мају када је одржан Конгрес студената медицине.

Шкрбић је рекао да су гости из Косовске Митровице, осим Медицинског факултета посјетили Денталну клинику, Завод за судску медицину и Завод за трансфузијску медицину у Бањалуци.

Матејићева, која је ове године преузела и предсједавање Заједницом факултета медицинских наука Србије, истакла је да жели успјешну научну, здравствену и васпитну сарадњу двије високошколске установе, додајући да то представља пут у будућност.

Матејићева је Шкрбићу уручила књигу Задужбине Косова и Метохије, истичући да је поносна на српску историју и славу.

- Ово није само слава и понос, ово је и обавеза. Доносим декану Шкрбићу задужбине Косова и Метохије да их у будућности заједно носимо - поручила је Матејићева.

Она је рекла да је ове године број уписаних студената на приштински Медицински факултет са привременим сједиштем у Косовској Митровици био на прошлогодишњем нивоу упркос негативној кампањи, ситуацији и окружењу у којем се налази.

- Имали смо већи, односно рекордан број пријављених студената, пријемни испит је прошао у најбољем реду уз поштовање Закона Србије који се спроводе на нашем факултету и Универзитету - додала је Матејићева.