latinica  ћирилица
05/07/2019 |  12:48 | Аутор: СРНА

Ступио на снагу Закон о повећању плата у правосуђу

У Републици Српској данас је ступио на снагу Закон о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа којим је прописано повећање плата за 10 одсто просјечне плате полицијских службеника у Министарству унутрашњих послова, речено је Срни у Министарству правде Републике Српске.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

Портпарол Министарства правде Републике Српске Сања Џомбић истакла је да ће плата бити повећана за 640 службеника у институцијама правосуђа, односно за 635 полицијаца и службеника судске полиције са средњом и пет са вишом стручном спремом.

- Наведеним законом, прописано је да се службенику Судске полиције и полицајцу у казнено-поправним установама са средњом и вишом стручном спремом утврђује право на додатну накнаду у износу од 10 одсто просјечне плате полицијских службеника у МУП-у - појаснила је Џомбићева.

Она је нагласила да ће ступањем на снагу наведеног закона бити изједначен статус и полицијских службеника у МУП-у и овлаштених службених лица у институцијама правосуђа Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа на петој редовној сједници која је одржана 13. јуна, а Вијеће народа је 24. јуна констатовало да није угрожен витални национални интерес конститутивних народа.