latinica  ћирилица
05/07/2019 |  13:28 | Аутор: СРНА

Брнабић: Очекујемо ускоро Пленковићеву посјету

Премијер Србије Ана Брнабић очекује да ће премијер Хрватске Андреј Пленковић ускоро посјетити Београд и да ће током хрватског предсједавања ЕУ, од 1. јануара 2020. године, фокус бити на проширењу Уније.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Очекујемо ускоро посјету премијера Пленковића који ће, колико сам информисана, обићи регион и вјерујем да ћемо имати добре разговоре - рекла је Брнабићева новинарима у Познању гдје учествује у раду Самита ЕУ-западни Балкан.

Она је истакла да земље региона морају више да се фокусирају на то шта међусобно могу да ураде и да се помјере од популизма, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је оцијенила да је најлакше бити популиста, али да то није добро за регион, грађане и европске интеграције Србије.

- Морамо бити рационалнији, прагматичнији, храбрији и не смемо доносити популистичке одлуке зато што ће то довести до тога да регион који је, нажалост, још ровит, не буде атрактиван за Европу и инвеститоре - рекла је Брнабићева.

Она је навела да Србија има велики интерес да регион изгледа другачије, да буде стабилнији и боље повезан и да, прије свега младим генерацијама, пружи другачију перспективу.

Говорећи о Берлинском процесу, у оквиру којег се у Познању одржава Самит ЕУ-западни Балкан, Брнабићева је оцијенила да је посљедњи позитиван самит са конкретним резултатима одржан у Трсту, гдје је потписан уговор о транспортној заједници југоисточне Европе и формирана Привредна комора западног Балкана.

Она је додала да је прошлогодишњи Самит у Лондону више био фокусиран на политичка питања и проблем несталих, који Србија жели да ријеши.

- То је нешто што морамо да урадимо и што дугујемо свим породицама. Нажалост, нису сви у региону посвећени питању несталих. Наставићемо да радимо на томе у оквиру свих међународних организација - поручила је Брнабићева.