latinica  ћирилица
05/07/2019 |  14:35 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Потребне велике промјене да БиХ уђе у ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк оцијенио је данас да су БиХ потребне велике промјене како би постала чланица Уније, истичући да је ријеч о процесу.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

- Пуно се говори о роковима – до када и шта треба урадити, али до тада мора доћи до велике промјене - рекао је Вигемарк у Сарајеву, у обраћању на интерактивном скупу "Ваше мишљење о Мишљењу", на којем су представљени најважнији дијелови Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство.

Вигемарк је истакао да то не мора да значи револуцију или велике протесте.

Он је констатовао да људи у БиХ плаћају много пореза и да је јавна администрација једна од највећих у Европи, па чак и свијету.

Специјални представник ЕУ подсјетио је да је Европска комисија међу задацима који чекају БиХ навела, између осталих, борбу против корупције и организованог криминала, а да се напредак тражи и у секторима јавне управе, бизниса, дигитализације.

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић упозорио је да БиХ убрзано остаје без радног становништва које одлази у земље ЕУ.

Наводећи да је у задњих седам година 200.000 људи отишло у земље ЕУ, Аћић је констатовао да и то утиче на дисбаланс броја активног и неактивног становништва.

- Број пензионера расте рапидно из године у годину и за осам година пензионери ће чинити трећину популације - нагласио је Аћић.

Као проблем, он је навео и чињеницу да је у БиХ пожељно радити у јавном сектору, због чега је потребно приватни сектор учинити атрактивним за запошљавање, у првом реду враћајући људима достојанство рада у приватним компанијама.

- То је неопходно како би пришли развијеним друштвима. Најбитније је достојанство људи у друштву и онда ти људи могу да очекују, да имају циљ, да имају визију, да имају мотив - закључио је Аћић.

На данашњем скупу у Сарајеву млади из више градова БиХ помоћу електронског гласања могли су одмах дати мишљење, те поставити питање учесницима.

Најављено је да ће овакви догађаји бити одржани у Бањалуци, Тузли и Мостару.