latinica  ћирилица
05/07/2019 |  14:46 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Ковачић: Како су посмртни остаци српских жртава из Подриња стигли у Високо?

Предсједник Удружења за тражење несталих Братунца и Сребренице Милка Ковачић изјавила је Срни да има одређене податке да се посмртни остаци неких српских жртава из Подриња налазе у Високом и поставила питање како су након рата тамо стигли.
Братунац - Милка Ковачић - Фото: СРНА
Братунац - Милка КовачићФото: СРНА

- Зашто су тамо однесене српске кости - рекла је Ковачићева и оцијенила да то показује да се манипулише са посмртним остацима.

Ковачићева је навела да Институт за тражење несталих БиХ ради под притиском Бошњака који опструишу тражење и идентификацију несталих Срба и манипулишу жртвама, те да Тужилаштво БиХ годинама ради по инструкцијама бошњачког вишегодишњег директора Института Амора Машовића. 

- Машовић на све начине опструише доношење одлука о прекопавању терена и отварању масовних гробница гдје се налазе посмртни остаци несталих и убијених Срба, те за тражење и идентификацију српских жртава из посљедњег рата - тврди ова жена чији је муж нестао 1992. године.

Према њеним ријечима, због бошњачког утицаја и притиска не дозвољава се обављање идентификације посмртних остатака око 300 Срба који се налазе у костурници у Миљевићима у Источном Сарајеву.

Она каже да се са подручја Братунца и Сребренице још тражи 52 несталих Срба међу којима је и њен муж Божидар који је радио као учитељ у Тегарама код Братунца.

#Мој муж је заробљен и био је изложен тотури у злогласном логору "пилићарник" у Горњим Поточарима код Сребренице за што постоје свједоци.

Према информацијама које сам добила из више извора, убијен је у дворишту Азема Аџовића у којој је била команда локалне муслиманске јединице. О свему постоје докази, али се не зна гдје су његови посмртни остаци - рекла је Ковачићева.