latinica  ћирилица
05/07/2019 |  14:48 ⇒ 14:48 | Аутор: Вечерње новости

Детаљи драме у Патријаршији: Мимоишли се отмичар и амбасадор

Бивши црквењак Храма Светог Саве Бранко Л. (42), који је у сриједу упао у зграду Патријаршијског дома Српске православне цркве у Београду, гдје је држао два радника као таоце тражећи да му исплате 200.000 евра, умало није изазвао међународни скандал.
Зграда Патријаршије у Београду (фото: Ђорђе Стакић, Википедија) -
Зграда Патријаршије у Београду (фото: Ђорђе Стакић, Википедија)

Како Новости сазнају, свега неколико минута прије упада осумњиченог, из зграде Патријаршије изашао је амбасадор Индонезије Мохамад Чандра Виђа Јуда, који је претходно био на пријему код патријарха и епископа.

- Само што је дипломата са пратњом изашао, упао је насилник са пиштољем - каже извор Новости.

Буквално су их секунде дијелиле да се не сретну. Срећом, брзом и смиреном реакцијом полицајца Зорана Вуловића, нико није повријеђен, а осумњичени Бранко је савладан, разоружан и ухапшен.

- Када сам успио да дохватим пиштољ, знао сам да је отмичар мој! Нисам размишљао о својој безбједности, него само о томе како да га разоружам и заштитим људе около, патријарха и двоје талаца које је држао. Поступао сам професионално, онако како сам обучен за посао за који сам и плаћен, да штитим грађане Србије, чему сам посветио живот - рекао је у четвртак Вуловић.

Иначе, зграда Патријаршије није осигурана ниједним начином обезбјеђења - нема камере, аларме, а ни професионалне чуваре. На улазу у сједиште СПЦ постоји пријавница, али у њој су запослени само тројица мушкараца, који ту раде већ више деценија. Они имају улогу домаћина зграде и телефонских секретара, али не и обезбјеђења.

Након инцидента, један од њих је кратко рекао:

- Дуго сам овдје и не памтим да се десило овако нешто. Хвала богу да се све добро завршило и да нико није страдао. Али, требало би урадити нешто по питању обезбјеђења и ради боље сигурности запослених...

Бранко Л. је ушао у Патријаршију, а потом и у канцеларију број 4, која се налази на првом спрату. Уз пријетњу оружјем, натјерао је двоје радника да уђу, заједно са њим у канцеларију. Закључао се, а све се, иначе, догађало у просторији која је близу кабинета патријарха. У тренутку упада, патријарх је био у згради и налазио се на састанку са сарадницима.

По уласку у зграду побјеснели Бранко Л. кренуо је ходником који води до канцеларије на чијим вратима пише "благајна". Неко из Патријаршије ко је видео шта се догодило, успио је да позове полицију и двије патроле из ПУ Стари град убрзо су стигле на лице мјеста. Код ухапшеног који је висок око 175 цм, средње грађе и обучен скроз у црно, нађена је "берета" и седам метака, али ниједан, срећом, није био у цијеви.

Иначе, осумњичени Бранко у петак ће бити саслушан у Вишем јавном тужилаштву. Он се терети да је уз пријетњу ватреним оружјем покушао да изнуди новац на име наводних заслуга у одбрани Србије!