latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:45 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Медицински факултети из Бањалуке и Косовске Митровице потписали уговор о сарадњи

Декани медицинских факултета у Бањалуци и Приштини, Ранко Шкрбић и Сузана Матејић, потписали су уговор о научно-стручној и пословној сарадњи.

Уговор подразумијева размјену наставног кадра, наставе за специјализанте,докторске студије и заједничко аплицирање за међународне пројекте.

Желимо бољу научну и здравствену будућност медицинских факултета Косовске Митровице и Бањалуке, потврдили су декани факултета. Највеће интересовање за међусобну сарадњу показано је за наставу за специјализанте.

Шкрбић је истакао да Уговор подразумијева међусобну размјену наставног кадра, специјализацију, рад на заједничким пројектима, те укључивање једног броја студената приштинског Медицинског факултета у трећи циклус докторских студија у Бањалуци.

- Мислим да мрежа медицинских факултета из Србије и Републике Српске треба да буде интензивнија и да заједнички аплицирамо за различите међународне пројекте - рекао је Шкрбић новинарима.

Он је подсјетио да ова два факултета сарађују од раније, те да су студенти из Косовске Митровице имали прилику да гостују у Бањалуци, посебно у мају када је одржан Конгрес студената медицине.

Медицински факултет Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици и ове године уписао је рекордан број студената, а много ради на подизању квалитета наставе у оквиру денталне медицине.

Матејићева, која је ове године преузела и предсједавање Заједницом факултета медицинских наука Србије, истакла је да жели успјешну научну, здравствену и васпитну сарадњу двије високошколске установе, додајући да то представља пут у будућност.

Делегацију Медицинског факултета из Косовске Митровице, примила је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

И предсједница Српске и бањалучки Медицински факултет на поклон су добили Задужбину Косова и Метохије уз жељу да их заједно носе.