latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:48 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Влада Српске одбила понуду Батагона

Након што је швајцарска компанија Батагон од Владе Републике Српске, упркос раније договореном смјеру дјеловања, затражила да купи потраживања само једне институције Српске од Фабрике глинице "Бирач", а у каснијим периодима парцијално откупљује и остала потраживања, Влада Српске негативно је одговорила на овакве захтјеве.
Бирач - Фото: РТРС
БирачФото: РТРС

У одговору Владе Српске на овакве захтјеве потенцијални партнера јасно се наводи да са оваквим условима нису задовољни и да се понуда у виду парцијалног плаћања одбија.

- Према раније потписаном Меморандуму и закључцима Владе Српске, Батагон може да плати потраживања у цјелости, а уколико се то не прихвати и уколико из ове компаније остану при ставу да желе парцијално плаћање, нерадни корак морао би бити раскид уговор - саопштено је из Владе.

У одговору Владе Републике Српске такође стоји да у понуди коју је Батагон, овој институцији ставио на разматрање, Меморандуму, као и свим закључцима Владе Српске недвосмислено дефинисано да је на откуп стављено пун износ потраживања, те да сваки други вид понуда доводи у питање реализацију откупа потраживања.

- Поменућемо још једном и да су Вам у моменту Ваше понуде биле познате све правне околности у вези са судским поступцима који су се водили у вези са предметним. Како сте и само навели у Вашем акту да је Батагон International AG чврсто опредијељен да успјешно реализује предмет потраживања, она су могућа само у оквиру поменутих докумената – Меморандум о разумјевању закључен између Владе Српске и друштва Батагон International AG и закључака Владе Српске.

Подсјећамо, швајцарска компанија Батагон од Владе Републике Српске у протеклом периоду је откупила 43 милиона КМ потраживања Српске од фабрике "Бирач" у стечају.

Извор: banjaluka.net