latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:51 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

"Петровдански дани" у Сребреници од 7.јула

Традиционална меморијална културно-спортска и хуманитарна манифестација "Петровдански дани 2019" биће званично отворена у недјељу, 7. јула, у Културном центру у Сребреници подсјећањем на српска страдања на подручју Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и приказивањем документарног филма "Тузланска капија".
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Отварање манифестације предвиђено је у 20.00 часова. Свечаном отварању меморијала претходиће служење литургија поводом обиљежавања Ивањдана и турнир у малом фудбалу у Божићима код Скелана у сребреничкој општини.

Иако су српска удружења проистекла из рата најављивала да ће 13. јула поставити спомен-плочу на бившу зграду полицијске станице, што је било у првој варијанти програма манифестације, та активност у финалном програму није наведена, а начелник општине Младен Грујичић рекао је Срни да ће надлежни идуће седмице разматрати то питање.

У оквиру меморијалног програма биће представљено више књига, свједочења и документарних филмова о српском страдању у 20. вијеку. Биће организовано више спортских такмичења као и традиционална акција добровољног давања крви.

Биће приређена и промоција Зборника радова са Међународне научне конференције о Сребреници, одржане у априлу у Бањалуци.

Предвиђено је да овом представљању присуствују Милован Милутиновић, Слободан Жупљанин и Владимир Лукић, који су били организатори и учествовали у раду те конференције.

Као и сваке године представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице посјетиће више породица погинулих српских бораца, неколико ратних војних инвалида и болесних демобилисаних бораца и уручити им одређену помоћ.

Меморијал ће бити завршен 14. јула фудбалским турниром у селу Топлица који се организује у славу свештеномученика Бобана Лазаревића, кога су муслиманске снаге под командом Насера Орића убиле 5. јула 1992. године у селу Крњићи, гдје је обављао вјерски обред.

"Петровдански дани" организују се у знак сјећања и одавања почасти за 69 српских жртава погинулих на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца и на све српске жртве у посљедњем рату.

На Петровдан, 12. јула, након литургије у сребреничкој цркви Покрова Пресвете Богородице биће организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће у 12.30 часова бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 69 српских цивила и војника убијених и погинулих на Петровдан 1992. у селима око Сребренице и Братунца.

На Петровдана те године бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле. Међу заробљенима било је седам живих који су накнадно уморени, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Начелник Грујичић рекао је да се предстојећих дана одржавају годишњице бошњачког и српског страдања у овом мјесту и позвао становнике на достојанство и да обиљежавања протекну како и доликује комеморацијама, мирно, уз поштовање свих жртава као и претходних година.