latinica  ћирилица
05/07/2019 |  16:25 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Хрватски посланици траже истрагу против Семихе Боровац

Шеснаест хрватских посланика у Скупштини ХНК затражило је заштиту становништа Херцеговине и истрагу против министарке за људска права и избјеглице у Савјету министара у техничком мандату Семихе Боровац, која је најавила да ће прихватни центар Салаковац, код Мостара, највјероватније, бити кориштен за прихват породица бораца Исламске државе из Сирије које се врате у БиХ.
Семиха Боровац (Фото: Фена) -
Семиха Боровац (Фото: Фена)

Хрватски политичари у ХНК оштро су реаговали на јучерашњу изјаву Боровчеве током посјете центру Салаковац и затражили реаговање правосудних институција у БиХ, као и међународних институција.

Они су у отвореном писму Боровчевој, као и Савјету министара у техничком мандату, тужилаштвима, посланику у Европском парламенту, те Амбасади Швајцарске, нагласили да јучерашњи позив представља поновни покушај дестабилизације безбједносне ситуације и злонамјерног дјеловања Боровчеве у овом дијелу Херцеговине.

Хрватски посланици тврде да је ово типична самовоља и злоупотреба положаја зарад само Боровчевој познатих политичких циљева, а на штету становника овог дијела Херцеговине.

- Одговорно вам тврдимо да нам не требају ни мигранти које сад позивате да се из Тузле и Бихаћа преселе у Мостар, нити сљедбеници културе ратовања који би се према вашем политичком дјеловању требали доселити у Салаковац. Нама не требају као гости, нити особе које су добровољно отишле за особама које су у Сирији убијале друге, само зато што су различити од њих. Тражимо да институције кривичног прогона против истих покрену поступке ради утврђивања повреде закона БиХ, посебно спровођење Закона о странцима, Закона о држављанству и Кривичног закона БиХ - наглашено је у писму посланика у Скупштини ХНК.

Они подсјећају Боровчеву да су све њене досадашње одлуке о овом питању самовољне и нису добиле потребна одобрења, првенствено СМ, а потом ни надлежних тијела ХНК и града Мостара.

- Одговорно вам тврдимо да ћемо, у име народа и грађана који су нас бирали, учинити све да се ваше злонамјерне и противзаконите намјере не остваре. Ми нисмо никакав полигон за експерименте које спроводите, а који нас доводе до руба сношљивости и толеранције. Довољно је само погледати шта сте својом неодговорном и неспособном политиком учинили у Бихаћу и Тузли, па да се нормалан човјек запита да ли имате и трунчице разума и одговорности за овакву лошу политику. Надамо се да нећете и овај пут тврдити да смо покушали поново направити тзв. државни удар - поручују посланици у отвореном писму.

Шеснаест хрватских посланика јавно је позвало СМ у техничком мандату да анализира злоупотребе овлаштења и незаконите активности Боровчеве, те да заштити становништво овог дијела Херцеговине од самовоље оваквих појединаца.

- Тражимо и да јавно одговорите имају ли поменуте тврдње Боровчеве о смјештају миграната и породица повратника са сиријског ратишта потребна одобрења и одлуке Савјета министара? Уколико немају, јавно позивамо Тужилаштво БиХ, Тужилаштво ФБиХ и Тужилаштво ХНК да испитају самовољу и злоупотребу положаја Семихе Боровац - поручују ови посланици.

Они су позвали и амбасадорку Швајцарске Андреу Раубер Саксер, која је јуче боравила у Мостару, да јавности појасни каква је њена улога у овим илегалним активностима Семихе Боровац.

- Истовремено се обраћамо и властима пријатељске Швајцарске да преиспитају овакво понашање своје представнице у БиХ - наглашава се у писму.

У писму се наводи да посланици посредством посланика у Европском парламенту јавно позивају институције ЕУ да се укључе у овај случај и заштите становнике овог дијела БиХ, који су по држављанству држављани и ЕУ, од самовоље носилаца власти на нивоу БиХ.

На подручју Сирије тренутно борави око 300 особа поријеклом из БиХ, међу којима је 200 дјеце.