latinica  ћирилица
05/07/2019 |  16:26 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Фонду ПИО извршена исплата дивиденде од 5.084.827 КМ

Фонду за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске данас је као оснивачу Пензијског резервног фонда извршена исплата дивиденде у укупном износу од 5.084.827 КМ, саопштено је из Друштва за управљање Пензијским резервним фондом Републике Српске /ПРЕФ/.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Исплата је извршена према одлуци Управног одбора Фонда ПИО Републике Српске.

- Као резултат процеса реструктурисања портфеља ПРЕФ-а, у 2018. години је настављен тренд стабилних прихода од камата по основу улагања у дужничке хартије од вриједности и депозите, те су приходи од камата у прошлој години достигли 4,80 милиона КМ. У структури прихода, дивиденде и даље чине најзначајнији приход ПРЕФ-а - наводи се у саопштењу ПРЕФ-а.

У саопштењу је појашњено да је у 2018. години остварен приход од дивиденде у износу од 5,41 милион КМ, те да је као и претходних година, предузеће са највећом добити и највећом дивидендом која је исплаћена ПРЕФ-у "Телеком Српске", који је ПРЕФ-у прошле године исплатио дивиденду у износу од 5,1 милион КМ.

Директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом Републике Српске Милош Грујић рекао је да су данас у трезор Републике Српске уплатили дивиденду у износу од 5,084 милиона КМ.

- Према Закону о Пензијском резервном фонду Републике Српске, овај износ послужиће за подршку систему обавезног пензионог осигурања. Задовољни смо што и ове године исплаћујемо дивиденду у максимално Законом дозвољеном износу. Од оснивања смо континуирано повећавали учешће дужничких хартија у портфељу ПРЕФ-а, а тиме и приходе од камата - појаснио је Грујић.

Према његовим ријечима, тренутно је 40 одсто портфеља ПРЕФ-а или 92 милиона КМ у дужничким инструментима, што гарантује да ће и у будућности пружити подршку пензијском систему Републике Српске.