latinica  ћирилица
05/07/2019 |  16:44 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Кешмеру и Мензиловићу по шест година затвора

За силовање малољетне Српкиње, почињено 1993. у сарајевском насељу Пофалићи, Aпелационо вијеће Суда БиХ осудило је Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића на по шест година затвора.

Суђење Кешмеру и Мензиловићу обновљено је након што је Апелационо вијеће укинуло првостепену пресуду, којом су осуђени на по пет година. На шест година осуђени Елвир Муминовић и даље је у бјегству и против њега поступак раздвојен. На ову пресуду не постоји могућност жалбе.

Малољетна дјевојчица, Српкиња из Сарајева, у мају 93 имала је тек 16 година. Пред Судом је и у другостепеном поступку доказано да су је кобног дана уз пријетњу оружјем и вријеђање на националној основи, бруталност, безобзирност и исказану упорност приликом извршења кривичног дјела силовала тројица припадника тзв Армије БиХ и што јесте најболније, трајно су јој отуђили вјеру у људе и саму себе.

Одбрана је у току поступка настојала указати да је ријеч о правоснажно пресуђеном дјелу, јер је током рата вођен поступак пред Окружним војним судом у Сарајеву, који је окончан рјешењем о обустави поступка.

- Након увида у наведено рјешење, Апелационо вијеће је утврдило да се ради о одлуци војног суда која је процесног карактера, која се није упуштала у меритум - рекао је Мирко Божовић, предсједавајући Апелационог вијећа Суда БиХ.

Супротно наводима одбране, доказано је да су осуђени Кешмер и Мензиловић неспорно били припадници тзв. Армије БиХ, а ни покушај бранилаца да се обори исказ оштећене, због наводне недосљедности са исказима датим у току рата и током вођења поступка није успио.

Разлике у казивању свједокиње "А", а које се односе на околности шта је имала од гардеробе, коме је прво рекла, који љекар је примио, колико пута и чиме је ударана, по оцјени вијећа нису довољне, нити доводе у питање битне чињенице.

Одбрана разочарана, јер је првостепена пресуда Кешмеру и Мензиловићу подигнута са пет на шест шест година.

- Одбрана ће искористити могућност улагања апелације - навео је Русмир Каркин, бранилац другооптуженог Мирсада Мензиловића.

Кешмер и Мензиловић и даље су на слободи најмање мјесец или два, јер тек када добију писани отправак пресуде, добиће позив надлежног суда за издржавање казне. Питање је да ли ће Елвир Муминовић, који је током поступка окарактерисан као инспиратор овог гнусног злочина икада бити доступан БХ правосуђу. Да ли је за жртву сатисфакција 30 хиљада марака које осуђени морају солидарно да јој исплате. Да ли се може рећи да је након 26 година дочекала правду, ако су двојица њених силоватеља осуђени на по срамних шест година, док је трећи и даље у бјегству.