latinica  ћирилица
05/07/2019 |  16:56 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

У заједничким институцијама 583 нова службеника

Подаци Министарства финасија и трезора БиХ потврдили су да је број запослених у заједничким институцијама послије избора повећан за 583 нова службеника.

Савјет министара, у техничком манадату, не само да не одолијева изазову нових запошљавања него настоји да именује и нова руководства бројних институција.

Министарство финансија и трезора БиХ крајем маја је исплатило плате за 22.389 особа у заједничким институцијама. То потврђује да је прекршена одлука о контроли запошљавања службеника, како је раније и тврдио посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Никола Шпирић.

Он претпоставља да је број од 583 новозапослена додатно повећан у јуну, за који још нема званичних података.

- То напросто није пут којим ова земља треба да иде, ја на то упозоравам. Многи су сумњали у моје изјаве, али су на крају добили извјештај Министарства финансија и трезора који је објављен и то је можда најжешће упозорење куда плови брод са овим Савјетом министара - наводи Шпирић.

Шпирић упозорава и на проблем основа по којем плате примају и нови и стари запослени. Подсјећа да не постоји одлука о привременом финасирању за актуелни квартал.

- То значи да свако плаћање које се врши ових дана је изванзаконско. Тако да ми лагано са овим Савјетом министара улазимо формално правно у кршење закона и правну анархију - каже Шпирић.

Из Кабинета предсједавјућег Савјета министара БиХ, у техничком мандату, Дениса Звиздић одговоре на питања о овој теми најављују за сутра.

Биће то прилика и да Звиздић прокоментарише намјеру Савјета министара, састављеног прије четири и по године, да именује и нова руководства бројних институција чијим је руководиоцима истекао мандат. Подсјећамо да комплетном руководству или његовом дијелу до краја године мандат истиче у великом броју агенција, канцелатрија и одбора.

Тако, крајем новембра нове челнике треба да добију СИПА и Обавјештајно-безбједносна агенција. Предстоји и именовање првог директора Државног затвора у којем ће бити запослено 230 радника.

Чланови Савјета министара у техничком мандату раније су изјављивали да не виде препреку да одлучују и о тим кадровским рјешењима.

Истовремено странаке из Републике Српске, које су на изборима добиле највише гласова, тврде да то право не припада одлазећем саставу Савјета министара.