latinica  ћирилица
05/07/2019 |  17:23 | Аутор: СРНА

У понедјељак у Добоју тематски састанак синдиката ЖРС

Представници синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама Републике Српске" ће у понедјељак, 8. јула, у Добоју одржати тематски састанак на којем ће заузети став о недавно одржаним протестима, достављеном приједлогу Управе о правилнику о организацији и систематизацији радних мјеста, те правилнику о награђивању радника, најавио је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин.
Добој: Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Добој: Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Он каже да су синдикати заинтересовани да протести буду омасовљени и да организатор буде Конфедерација синдиката Републике Српске.

- Осим захтјева у вези са платама, идемо и са захтјевом за измјенама Закона о раду јер рјешавајући питање `Жељезница` нисмо ријешили питање радничких права - изјавио је Марин.

Он каже да синдикати генерално нису задовољни понуђеном систематизацијом радних мјеста, оцјењујући да она још није направљена према стварним потребама.

- Оно што ја могу рећи у име свог синдиката је да би жељели што прије примјену те систематизације да би се у ходу могле мијењати неке ствари које нису урађене како треба - рекао је Марин.

Марин је, коментаришући правилник о награђивању радника, рекао да ће вријеме показати да ли ће Управа "Жељезница Републике Српске" примјењивати написане одредбе.

- Значи, да ли ће /правилник/ бити баш примјењиван према радницима који су заслужили награду или примјењивани према послушницима - навео је Марин.

Представници шест од укупно осам синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама Републике Српске" одржали су 7. јуна получасовни штрајк упозорења са којег су поручили да желе повећање плата за до 12 одсто у наредна три мјесеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање својих радних права.

Синдикалне организације су изразиле незадовољство што Управа није испоштавала претходни договор да по основу стимулације, априлску и наредне плате до потписивања општег колективног уговора, увећа за до 12 одсто, умјесто чега је повећана мајска плата и то за шест, осам и десет одсто.

Штрајку се нису одазвале двије синдикалне организације - Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

У оквиру "Жељезница" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.