latinica  ћирилица
05/07/2019 |  18:47 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

У дом зеничког пароха Марка Малеша поред троје дјеце стигле тројке!

У дому зеничког пароха СПЦ Марка Малеша ових дана влада неописива срећа и радост.

Поред троје дјеце, у кућу су стигле и тројке, које је свештеникова супруга Стана на свијет донијеле средином прошлог мјесеца.

Свештеник Марко Малеш каже да својим примјером даје наду малобројном српском, православном становништву да могу и треба да остану да живе у Зеници.

Мајка Стана каже да су дјеца добила имена Душица, Марија и Никола.

Прижељкивали су Малеши бројну породицу, очекивали четврто дијете, а тројке су, кажу, Божији дар. 

- Отишла сам код докторице да утврди трудноћу, а она ми након ултразвука каже "Муштулук имаћете двојке". Погледа још мало на ултразвук и каже имаћете и треће. Неописива је то радост, срећа - наставља Стана.

- Људи нас стално питају како са шесторо дјеце, како ћете успјети? ЈМи уопште не размиљшамо о томе, уздамо се у Бога и лични рад. Како смо васпитали ово троје дјеце, тако ћемо и ове троје - истиче поносно отац дјеце, јереј Марко.

Старија браћа Душан и Стефан помажу мајци око храњења, несташна Милица још је мала да то ради али зато неизмјерно воли да се игра са бебама.

Од помоћи је и бака Олгица.

Слога и организација у породици Малеш, па одгајање шесторо дјеце није терет него радост.

- Јако сам сретна, задовољна, помажемо око храњења, облачења... Имамо 10 унучади - наглашава бака Олгица.

У времену у којем "бијела куга" и одласци младих "празне" Српску, након што су Срби у Федерацији сведени на статистичку грешку, примјер вишечлане породице зеничког пароха дјелује нестварно.

Умножавати породицу у Граду гдје је од пријератних најмање 20.000 Срба остало тек 120 домова са највише 600 православних, гдје се биљежи тек по једно вјенчање и крштење у односу на 40 и више сахрана, равно је подвигу.

- Овдје је присутан тренд одумирања и тенденција одласка. Ја дајем наду српском, православном становништву да могу да остане овдје да живе - додаје Малеш.

Потрошачко друштво, конформизам и ко зна шта још узели су данак.

Српска породица броји једно, евентуално двоје, неријетко породице су без дјеце. А без дјеце упитна је будућност народа јер шта ће нам територија ако нема ко у њој да живи.

Свештеничка породица Малеш из Зенице испунила је Божију заповјест...Рађајте се, напуните земљу и владајте њоме..

Исвојим примјером показују да има наде за боље сутра...