latinica  ћирилица
05/07/2019 |  19:02 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Да ли српски представници сада смију на Косово или не?

Вијест да је српским државним представницима забрањен улазак на Косово је лажна, рекао је то премијер самопроглашеног Косова, Рамуш Харадинај, српској премијерки Ани Брнабић, на самиту процеса Балканске иницијативе у Познању у Пољској.

Чини се да је све плод унутрашњег сукоба у Приштини, јер поједини косовски представници, упркос свему, и даље тврде да је одлука донијета.

Вијест је лажна и никаква колективна забрана уласка српским представницима на Космет не постоји, рекао је Харадинај, а такво саопштење издао је и кабинет Владе самопроглашеног Косова. Образложења одакле је дошла таква објава јуче и даље нема.

- Влада Косова није увела такву одлуку, не постоји таква одлука. Постоји протокол и законска процедура. Сваки се захтјев разматра, многи су ушли у Косово. Водим Владу и није било такве одлуке - рекао је Харадинај.

- Чула сам од господина Харадинаја да је лажна вијест да су српским званичницима забрањене посјете КиМ. Мене чуди да лажне вијести у Приштини шире савјетници такозваног министра за иностране послове, али то сада смањује тензије у региону - каже премијерка Србије.

Вијест није лажна каже с друге стране, замјеник шефа приштинске дипломатије, Јетрљир Зиберај. Иако, за сада, званично постоји само на његовом друштвеном профилу, тврди да што се тиче министарства спољних послова, она је на снази.

- Агресивно понашање Србије, организовање такозване хуманитарне кризе, хапшење косовских грађана, супротстављање Косову на међународном плану и лажна пропаганда против Косова, требало би да буде заустављено. Лопта је на страни Србије и када повуче наметнуте тензије, ова одлука ће бити укинута - навео је Зиберај.

Два су могућа сценарија кажу аналитичари из Приштине, или је неко интервенисао са Запада да се повуче одлука, или су је Хашим Тачи и шеф дипломатије Беџет Пацоли, донијели како би задали Харадинају ударац са леђа. Оно што и даље остаје дилема је: да ли српски представници сада смију на Косово или не.

Приштина је својим потезима посљедњих дана максимално заоштравала ситуацију са Београдом, па је и пласирање ове вијести можда било испипавање пулса докле могу да иду, кажу аналитичари. Оно што је чињеница је да министарство спољних послова самопроглашеног Косова, а не Харадинај доноси такве одлуке и ако она заиста постоји, сазнаће то први српски званичник који се упути на Космет.