latinica  ћирилица
05/07/2019 |  21:00 ⇒ 21:15 | Аутор: СРНА

Отворен Међународни фестивал традиције и обичаја "Козара етно 2019"

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић отворио је вечерас у Доњој Пискавици Међународни фестивал традиције и обичаја "Козара етно 2019" који ће до понедјељка, 8. јула, окупити више од 400 учесника из седам земаља.
Козара етно 2019 - Фото: СРНА
Козара етно 2019Фото: СРНА

Фестивал, који ће бити одржан у Пискавици и Бањалуци, 15. пут организују Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Пискавица" из Бањалуке и бањалучка Туристичка организација.

Овогодишња тема манифестације је традиционална исхрана, која има и свој сценски приказ, али и изложбу која приказује стари обичај поткозарског краја.

Амиџић је рекао да ће град Бањалука и убудуће подржавати овај фестивал који промовише културу, традицију и обичаје, не само Поткозарја и бањалучке регије, већ цијеле Крајине.

- Фестивал је својеврстан чувар традиције и обичаја који нам отвара врата широм свијета - нагласио је Амиџић.

Директор Туристичке организације Бањалука Ирена Радојевић истакла је да овај фестивал представља изузетно квалитетан туристички бренд који траје већ 15 година.

- Брендирали смо славу која је била и остала дио ове традиционалне манифестације као туристички производ који нудимо. Туристе који дођу у Бањалуку обавезно одведемо у Пискавицу - навела је Радојевићева.

Представник КУД-а "Пискавица" Младен Шукало рекао је да ће на Фестивалу бити више од 400 учесника из седам земаља.

- Циљ је обогаћивање културног живота Бањалуке, привлачење што већег броја туриста у наш град, подизање свијести о културним разноликостима и вриједностима локалних идентитета, те анимирање за бављење сеоским туризмом или производним дјелатностима - каже Шукало.

Први фестивалски дан у Пискавици биће обогаћен изложбеном поставком - етно тржницом са великим бројем излагача, потом дефилеом учесника.

Други дан фестивала намијењен је традиционалним спортским дешавањима и етно-радионици.

У недјељу, 7. јула, на Тврђави "Кастел" биће представљен музички програм "Етно фјужн" на којем ће наступити вокално-инструментални састави који његују традиционалну музику са печатом модерног и урбаног.

Наступиће Етно-група "Ива", Сања Илић и Балканика и ОливерСб2бЕЛМ.

Биће приказана и модна ревија креатора Марка Фехера под називом "Козара етно-фјужн", обогаћена традиционалним мотивима и орнаментима различитих регија утканих на хаљинама и туникама модерног кроја.