latinica  ћирилица
10/07/2019 |  17:45 ⇒ 11/07/2019 | 08:04 | Аутор: СРНА

Недопустива провокација албанског предсједника на Јахорини

Сви који су пратили Самит Процеса за сарадњу југоисточне Европе на Јахорини, могли су да виде како је предсједник Албаније Иљир Мета, демонстрирао заједничку спољну политику Приштине и Тиране.

И то на територији Српске, која спречава да БиХ призна самопроглашено Косово.

На позив учесницима Самита да признају лажну државу, одмах су одговорили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница Владе Србије Ана Брнабић, а дан касније, стижу и оштре осуде српске јавности.

Данима је Приштина спиновала јавност да њени представници неће доћи на "Јахорински" самит, јер је њихов предсједник Хашим Тачи незадовољан третманом лажне државе од стране предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и да због тога ни представници Албаније неће доћи.

А онда се појавио албански предсједник, који је умјесто економске сарадње и укидања такси, учесницима саопштио шта би требало да ураде.

- Република Косово је независна и суверена земља и треба се према њој односити с поштовањем од стране сусједа - рекао је том приликом Мета.

Овом изјавом албански предсједник је показао да Приштину не занимају мир и стабилност, регионална сарадња ни ЕУ, већ да би вршили притисак за признање самопроглашене државе.

Гдје је мјесто лажној држави, како треба да се понаша и у којем формату наступа - учесницима и јавности одмах су објаснили Милорад Додик и Ана Брнабић.

- Ако могу да примјетим, Приштина као да се труди да у посљедње вријеме не излази из центра међународне пажње. Мислим да то није добар пут, да би требало да напусте тако држање - истакао је Додик.

- Мислим да је дипломатски пристојно да се поштујемо зато што поред домаћина за овим столом постоји још неколико држава које не препознају тзв. Републику Косово - нагласила је Брнабићева.

Колико Приштина и Тирана не поштују европске и регионалне споразуме, које су и саме потписале, примјер су и таксе.

То што су таксе међународно - правна обавеза коју је самопроглашено Косово прихватило у оквиру ЦЕФТЕ, о томе Мета, Тачи, Харадинај, не желе да говоре.

- Замислите да ми чинимо нешто слично. А о захтјеву да Бих прво призна Косово, па да ће тек тад таксе бити укинуте, мислим да она то не треба трошити никакве ријечи - додао је Додик.

Овакви иступи албанских представника подгријавају сумњу да је на дјелу "заједничка спољна политика" и насилно присаједињење Косова и Албаније.

Милован Дрецун, предсједник Одбора Скупштине Србије за КиМ, оцјењује да је то био циљ свих режима у Тирани, али да је Метин покушај на Јахорини био "пуцањ у празно" јер није добио подршку учесника.

- Направио је политички инцидент. Покушао је да у потпуно погрешном смијеру усмјери састанак, што не значи да ће одустати. Наставиће све учесталије - прецизирао је Дрецун.

Дипломата Зоран Миливојевић оцјењује да се почело са спровођењем договора Приштине и Тиране о јединственом наступу спољне политике и насилним наметањем косовске државности.

Ипак, сматра да је најопаснија демонстрација велике Албаније која би могла довести до дестабилизације Балкана.

- Отворило би се овим питање из Версаја и  питање будућности БиХ би било отворено, без обзира на то ко шта мислио и волио - каже Миливојевић.

Нема сумње да би велика Албанија отворила питање промјена граница на Балкану које се не би зауставиле само на српско-албанској страни, закључује Миловојевић, упозоривши на опстанак, у овим границама, Сјеверне Македоније, Грчке, Црне Горе.