latinica  ћирилица
11/07/2019 |  16:50 | Аутор: СРНА

Предмет "Велики парк": Заштићени свједок демантовао раније исказе

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок "Ф" рекао је да су ранији искази које је дао Тужилаштву БиХ и Центру јавне безбједности у Источном Сарајеву били изнуђени и да већина наведеног није тачно.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Свједок Тужилаштва БиХ изјавио је у Суду БиХ да је 2005, 2006, 2013. и 2017. године давао исте исказе, како би што прије "с тим завршио", а да је права истина оно што је у предмету "Велики парк" рекао на прошлом рочишту и током данашњег саслушања.

Он је данас демантовао ранију изјаву да је начелник Центра јавне безбједности Сарајево Бакир Алиспахић сугерисао Јуки Празини да стрељачки вод буде дио резервног састава полиције, али и потврдио изјаву од 2006. године да је Алиспахић био кључна особа у том периоду.

Свједок "Ф" је демантовао и исказ од 2005. године у којем је наведено да је Викићев замјеник Кемал Адемовић био у шпалиру кроз који су на стријељане прошли војници ЈНА, те да није тачан исказ од 2013. године да је Адемовић формирао стрељачки вод.

Демантовао је и да је 2006. године навео да је припадник специјалне јединице Зоран Чегар био командир стрељачког вода, те исказ од 2013. да је Чегар из пиштоља пуцао у главу војника.

Свједок је, између осталог, данас демантовао своју тврдњу од 2013. године да су Нермин Узуновић звани Шок, Сенаид Чавчић /Младен Човчић/ звани Рогатица и Давор Матић отишли до подзида у Великом парку и учествовали у стријељању војника.

Такође је рекао да није тачно да је видио да Драган Викић, Бакир Алиспахић и Кемал Адемовић, са платоа испред Дома полиције гледају стријељање војника ЈНА, како је наведено у његовом исказу од 2006. године.

Свједок "Ф" је данас рекао да је био приморан да три дана након саслушања 15. марта 2013. године, затражи од Тужилаштво БиХ додатно саслушање о догађајима у Великом парку јер се "сјетио неких детаља".

Свједок је додао да у записнику 2013. године није унесено оно што је он рекао, објаснивши да је, њему непознатом мушкарцу, детаљно причао све што је знао.

Он је данас демантовао и навод да је у априлу 1992. испред Викићеве базе доведено осам припадника ЈНА, који су идентификовани и убили Викићеви специјалци, међу којима је пуцао и Шок.

Данас је поновио да Шок и Рогатица нису учествовали у ликвидацији, него у утовару и одвожењу тијела убијених из Великог парка.

Свједок је данас изјавио да Викића и његове специјалце није видио на дан убиства војника ЈНА 22. априла 1992, те потврдио да је истог дана сачињена службена забиљешка о том догађају коју је, како му је рекао Јука Празина, сачинио полицијски инспектор Предраг Куртеш.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Сенаид Чавчић промијенио је име у Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим посмртним остацима још трага.

Суђење ће бити настављено 25. јула.