latinica  ћирилица
11/07/2019 |  19:35 | Аутор: СРНА

Ситуација на Халкидикију се стабилизује, дјевојчица из Србије се опоравља

Ситуација послије невремена на сјеверу Грчке полако се стабилизује, а отац дјевојчице из Србије која је повријеђена потврдио је Конзулату Србије у Солуну да је она добро.
Халкидики-невријеме (Фото: Twitter/@ekathimerini) -
Халкидики-невријеме (Фото: Twitter/@ekathimerini)

У синоћњем невремену које је захватило полуострво Халкидики и љетовалишта на Касандри и Ситонији погинуло је седам страних држављана, а више од 120 људи је повријеђено.

Шесторо српских туриста је повријеђено, а једна дјевојчица из Србије је задржана у солунској болници.

РТС преноси да у туристичким агенцијама наводе да грађани Србије који се налазе на Халкидикију нису тражили да прекину љетовање и да се врате кући, а за сада нема ни отказивања аранжмана.

Конзул Србије у Солуну Драгана Глишић рекла је да у Конзулату имају потврду да се дјевојчица која је повријеђена налази у болници у Солуну са родитељима.

- Њен отац се јавио Конзулату и рекао да је здраствено стање његове ћерке добро и да ће они чим буде пуштена из болнице напустити Грчку и вратити се у земљу - рекла је Глишићева.

Грчко Министарство здравља саопштило је да је у здравственом центру у Неа Мудањи прегледано 120 особа, од којих је девет хоспитализовано у болници Папаниколау у Солуну, гдје се једна жена налази на интензивној њези.

У болницу Полигирос на Халкидикију смјештено је 12 особа, а петоро дјеце у Гениматасу са лакшим повредама.

Све болнице и здравствени центри на сјеверу Грчке стављени су у стање приправности, пренијела је грчка агенција АНА.

Осим телефонским путем, које су у појединим мјестима још у прекиду, туристичке агенције које су у сталном контакту са својим туристичким мјестима у којима се налазе туристи из Србије, окачиле су обавјештења за родбину путника који се налазе на Халкидикију.

Према посљедњим информацијама, ситуација на Ситонији се полако стабилизује, стиже вода, струја, а успостављају се и телефонске везе и интернет.

На Касандри је ситуација критичнија с обзиром да ни туристичке агенције не могу да успоставе везе са својим водичима у појединим мјестима с обзиром да још нема струје, а телефони су се испразнили. Очекује се да се и на Касандри ситуација стабилизује до јутарњих сати.

Новинарка РТС-а која борави у Торонију на Ситонији каже да у том мјесту и Неос Мармаросу струје нема већ 24 сата.

Према њеним ријечима, олуја праћена јаком кишом и грмљавином носила је све пред собом, а вода је навирала и у апартмане.

Грчки предсједник Прокопиос Павлопулос и премијер Кирјакос Мицотакис изразили су најдубље саучешће породицама жртава снажног невремена на полуострву Халкидики и пожељели су брз опоравак повријеђенима.

- Влада ће учинити све што може да ријеши проблеме настале због олује на Халкидикију - навео је Мицотакис, пренијела је АНА.