latinica  ћирилица
16/07/2019 |  12:30 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Макрон: Европска перспектива за све земље региона, БиХ још удаљена

Предсједник Француске Емануел Макрон рекао је данас у Београду да постоји европска перспектива за све земље у региону Балкана, иако су, како је навео, неке, као БиХ, још удаљене.
Емануел Макрон - Фото: RT
Емануел МакронФото: RT

Макрон је истакао да је неопходно спроводити реформе на европском путу.

Указавши на примјер Бугарске и Румуније, које су чланице ЕУ, а у којима је велики број грађана напустио земљу, француски предсједник је рекао да то не треба дозволити у региону.

Према његовим ријечима, то је могуће само кроз реформе и регионалну сарадњу.

Макрон и предсједник Србије Александар Вучић током разговора са представницима Регионалне канцеларије за сарадњу младих нагласили су значај сарадње младих генерација и због напретка региона, пренијели су београдски медији.

Предсједник Француске је изразио задовољство што је чуо од младих људи да желе да сарађују, истакавши да је то веома битно јер "дијеле исти географски простор".

Према његовим ријечима, добро је да млади дијеле исте визије и битно је да остану у својим земљама и због напретка региона.

Вучић је захвалио младима за напоре да промијене регион, нагласивши значај регионалне сарадње.

Он је рекао да је обавеза политичких лидера и државника да створе окружење за бољу будућност.

Студенти из Регионалне канцеларије за сарадњу младих сматрају да су сарадња, помирење и превазилажење стереотипа и тешког насљеђа сукоба изузетно важни за будућност Балкана, а да сарадња младих може донијети мир региону.

Регионална канцеларије за сарадњу младих основана је 2016. године у Паризу на самиту лидера замаља Балкана.

Формирана је по моделу на њемачко-француску канцеларију која се показала као успјешан модел за разговор у постконфликтним друштвима, а њено сједиште је у Тирани, главном граду Албаније.