latinica  ћирилица
16/07/2019 |  16:14 | Аутор: СРНА

Гаранције - жеља Владе да се што више иде у инвестиције

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да не очекује да ће Влада реализовати гаранције у 2019. години за кредитна задужења од 800 милиона КМ, напомињући да не би изашла из законског ограничења и да их реализује јер су гаранције дозвољене до 15 одсто БДП-а, а Српска би дошла до неких 13 одсто.
Влада - Фото: РТРС
ВладаФото: РТРС

- Ове гаранције су одраз жеље Владе да се што више иде у инвестиције, у реални сектор и да се у Српској што више ради и гради на добробит свих - нагласио је Вишковић.

Говорећи о другој тачки дневног реда посебне сједнице Народне скупштине - приједлогу одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години којим се одобрава издавање гаранција Републике за кредитна задужења у 2019. години, до износа од 800 милиона КМ, Вишковић је навео да се сигурно сва та задужења неће моћи реализовати, иако су намијењена за инфраструктурне пројекте који требају Републици Српској.

- Имамо неке пројекте који су у току и чекају усвајање ове одлуке, прије свега болница у Добоју. Из ових гаранција девет милиона КМ намијењено је за изградњу гондоле на Јахорини, за рефинансирање кредита Фонда зравственог осигурања предвиђено је 60 милиона КМ - прецизирао је Вишковић.

Он је нагласио да ће сви пројекти омогућити функционисање буџета Републике Српске, изградње, нове инвестиције, боље пуњење буџета, боље запошљавање, веће приливе.

Вишковић је подсјетио да је су прошле године гаранције износиле 750 милиона КМ од чега је реализовано око 400 милиона КМ.

Он је новинарима у Бањалуци говорећи о тачкама дневног реда данашње посебне скупштинске сједнице рекао да након што Народна скупштина усвоји одлуку о прихватању задужења Српске према Европској банци за обнову и развој за финансирање пројекта Коридор 5Ц - обилазница Добој мора је потврдити Парламентрана скупштина БиХ.

Вишковић је појаснио да је задужење од 150 милиона евра потребно јер је ријеч о изградњи изузетно захтјевне дионице на којој ће бити два тунела, вијадукт и надвожњак.