latinica  ћирилица
20/07/2019 |  13:43 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Шеранић-Сладоје: О повећању капацитета дома за старија лица

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас са директором Дома за старија лица у Источном Сарајеву Миљаном Сладојем о проширењу капацитета ове установе, у којем тренутно бораве 143 корисника.
Ален Шеранић посјетио Дом за старија лица у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Ален Шеранић посјетио Дом за старија лица у Источном СарајевуФото: СРНА

Шеранић је рекао да већ постоје одређене идеје, које ће руководство установе да развије и онда предложи ресорном министарству, а Влада Републике Српске ће потом да утврди могућности и оправданости њихове реализације.

- Ово је установа која добро послује и која има свијетлу будућност. Задовољни корисници најбољи су показатељ квалитета рада, што је довољан доказ да у Републици Српској можемо квалитетно да се бринемо о старим лицима - изјавио је Шеранић новинарима.

Шеранић је додао да Влада Републике Српске кроз ову и низ других установа субвенционише боравак старих лица, напоменувши да је здравље корисника најважније, али је важно и да квалитено проведу вријеме које је испуњено различитим активностима.

- На овоме ћемо заједно са домовима за стара лица и даље да радимо, да видимо какве врсте програма можемо да уведемо с циљем побољшања квалитета живота и слободног времена - истакао је Шеранић.

Миљан Сладоје, директор Дома за старија лица у Источном Сарајеву, чија је дјелатност пружање услуге сталног смјештаја старијим и немоћним особама, захвалио је министру Шеранићу на данашњој посјети која је уједно била и прилика да корисници кажу чиме су задовољни, а чиме не, како би се одређене ствари промијениле и унаприједиле.

Он каже да је циљ рада руководства ове установе констатно побољшање квалитета услуга и услова за живот корисника, који су им, као и њихове породице, указали повјерење да дио живота проведу баш овдје.

- С обзиром да су нам капацитети попуњени, желимо заједно са Владом Републике Српске и Министарством здравља да изнађемо рјешење да то промијенимо, да реконструишемо један објекат како би увећали капацитет за нових 80 корисника. То је и потреба ове регије и сматрам да смо дужни да им то и омогућимо - рекао је Сладоје.

Сладоје је напоменуо да се у Дому за старија лица у посљедње двије године ради на побољшању радно-окупационе терапије, у шта се улаже доста средстава, али и времена како би корисницима сваки дан испунили што квалитетније.

Славко Милијевић, који је у Дом за старија лица у Источном Сарајеву стигао прије нешто више од годину дана, има само ријечи хвале за услове и особље у овој установи.

- Ово је једино уточиште за нас старије људе да можемо бити опскрбљени оним што нам треба, јер нама треба много више него млађим особама, а то овдје можемо да добијемо. Услуга је таква да у било које доба дана или ноћи, ако вам нешто затреба, можемо телефоном који имамо у собама да позовемо сестру да дође - истакао је Милијевић, похваливши руководство Дома.

Са корисницима услуга Дома за старија лица у Источном Сарајеву је овом приликом организовано дружење, а министар Шеранић им је мјерио притисак и дао савјете како да брину о здрављу и квалитено проведу вријеме у овој установи.

У Дому су тренутно смјештена 143 корисника, запослених је 43, од чега је четворо у администрацији, а остали су у директном раду са корисницима.

Мјесечна цијена смјештаја у двокреветној соби за лице које није зависно о туђој њези и помоћи је 650 КМ, а за оне којима је потребна помоћ 725 КМ, колика је цијена и за једнокреветну собу.