latinica  ћирилица
21/07/2019 |  19:21 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Шеранић: Модернизација болнице у Фочи тече планираном динамиком

У Универзитетској болници Фоча у току је реконструкција зграда и прилагођавања савременом функционисању које ће пратити и нова опрема, од болесничких соба и ординација до дијагностичке опреме.

У динамику радова увјерио се и ресорни министар Ален Шеранић.

У Универзитетској болници Фоча, која је и наставно-научна база, Медицинског факултета, у првих пола године лијечено је више од 6.000 пацијената из свих крајева Републике Српске и Федерације.

Напредак више медицинских грана, међу којима је и хирургија, у Фочу на лијечење довеле су и Рада Илића из Лопара.

- Немам никаквих примједби. Све је одлично и на вријеме - рекао је ИЛић.

Прва зграда која ће добити све услове за ефикасно дијагностиковање и лијечење је будућа поликлиника, у којој ће бити смјештено више од 30 амбуланти. Планирано је да све буде готово у августу, а у септембру опремање, када ће примити и прве пацијенте.

- Ту ће се налазити све амбуланте које припадају нашој болници од хируршких интернистичких свих одјељења. Биће распоређено у три нивоа и добиће комплетну опрему која је предвиђена овим пројектом - навео је Радмил Марић директор Универзитетске болнице Фоча.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић навео је да пројекат тече добрим током.

- Оно што јесте суштина овог прјкета да он прати ову идеју о којој смо разговарао са директорима болница да усмјеримо све прије свега да имају јак поликлинички дио бавезно ургентни блок и да кроз кадрове обезбиједимо једнодневну и дводневну лапараскопску хирургију - додао је Шеранић.

Дванаест мјесеци остављено је за реконструкцију и опремање централног блока и свих одјељења, што ће морати бити прилагођено и свакодневном лијечењу пацијената.

Болница ће добити нове операционе сале, коронарну јединицу, комплетну дијагностичку опрему за медицинску радиологију и ангио салу. Влада Српске за овај пројекат је обезбиједила више од 16 милиона марака.