latinica  ћирилица
22/07/2019 |  18:58 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

У Бечићима ће љетовати око 1.800 дјеце из Српске

У црногорском кампу Ужице у Бечићима, у оквиру пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске 2019." тренутно борави 138 малишана из шест општина Републике Српске. У 14 смијена, од маја до септембра, у Бечићима ће љетовати око 1.800 дјеце различитих узраста. Пројекат реализује Јавни Фонд за дјечију заштиту, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Током цијелог љета, захваљујући пројекту "Социјализација дјеце", чари мора осјетиће готово 1.800 малишана из свих дијелова Српске. За већину ово је први долазак на море, први пут да се одвајају од родитеља и, кажу, дуго ће то памтити.

Уз дјецу, дио пројекта је и бројно особље, васпитачи, психолози, спортски тренери, медицински радници, али и родитељи. Међу васпитачима, ове године, нашла се и бивша учесница овога кампа.

- Мислим да понајбоље разумијем дјецу јер сам била једна од њих. Ових десет дана је нешто најљепше што ће да доживе у своме дјетињству и том тинејџерском добу - каже Наташа Малкановић, васпитачица из Милића.

Пројекат који се реализује од 2002. године, од маја до септембра из сезоне у сезону растао је и све је више учесника. Током 18 година постојања кроз пројекат је прошло више од 30.000 малишана.

- Пројекат социјализације дјеце који траје од 2002. године јмислим да је најбољи пројекат са којим живи цијела Република Српска. Многе институције, удружења и породице дају допринос овом пројекту и зато он и јесте овако успјешан. А то колико је успјешан можете најбоље да видите по дјеци која су дио свега овога - каже министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић истиче да је организација овог пројекта тешка, али да су позитивни ефекти изузетно велики.

- Тешко је радити са дјецом јер је велика је одговорност. али нисмо имали никаквих проблема јер је пројекат текао у најбољем реду све ове године. И ове године функционише одлично - каже Јовић.

Пројекат Владе "Социјализација дјеце Републике Српске" има за циљ да задовољиу развојне потребе дјеце, развије осјећај емпатије и припадности вршњачкој групи и афирмише дјечије потенцијале. Ријеч је о најхуманијем пројекту, једином такве врсте у региону.